felajánlás

2018.07.28. 18:46

Már sütik a Magyarok Kenyerét

Az idei Magyarok Kenyere programhoz a baranyai gazdák eddig 35 tonna búzát ajánlottak fel, ám az aratás még tart a megyében. Pénteken megtörtént a búza ünnepélyes összeöntése.

Zsigmond József

Idén már nyolcadik alkalommal rendezik meg a Magyarok Kenyere jótékonysági programot. A mozgalom évről évre bővült, nemcsak a gazdákat, idővel megmozgatta a teljes Kárpát-medencei magyarságot. Évente egyre több gazda és település ajánlotta fel búzáját, határon innen és túlról, melyből készült lisztet szétosztják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek. A programhoz idővel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is csatlakozott, ami által szervezettebbé vált a gyűjtés.

Az első évben 10 tonna adománybúza gyűlt össze, tavaly ez a szám meghaladta a 628 tonnát, ebből Baranya 42 tonnával járult hozzá. A gyűjtés központja a megyében idén is Somberek, ahol tegnap az ünnepi összeöntésre is sor került.

– Januárban beköszöntött a tavasz. Márciusban megjött a tél. Áprilisban jött egy nagy hőhullám, és utána megérkezett Medárd – így foglalta össze az idei időjárási viszonyokat Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya megyei elnöke.

Mint elmondta, a gazdáknak rögtönözniük kellett, nem lehetett a naptárra hagyatkozni. A kombájnok június hatodikán mentek ki először a földekre a megyében, és az aratás a mai napig nem fejeződött be. Jelenleg 95 százalékon áll. Az eredményekről röviden így számolt be a megyei elnök: minden termény 10–15 százalékkal elmarad a tavalyi év átlagától. Ez azt jelenti, hogy árpából hektáronként 5,7, repcéből 3,1, míg a búzából eddig 6,2 tonna hozammal számolhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!