junior újságíróműhely

2018.07.23. 17:30

Szebb lesz a nevetés

A fogszabályozás nem olcsó, de annál hasznosabb – ráadásul mostanra mintha már divat is lenne a fiatalok körében – írta a lapunk által szervezett Junior Újságíróműhely egyik résztvevője, Knoch Janka.

Knoch Janka

Tisztázzuk rögtön az elején: a fogszabályozó egy fájdalmas dolog. Az állandó fogszabályozó készülék felhelyezése előtt apró kis gumigyűrűket tesz a szakember a készülék rögzítését érintő fogak közé, ezzel egy kis helyet nyer a fémgyűrűnek, amely a fog köré kerül. De mielőtt bárkit elborzasztanék, túl lehet élni a fájdalmat, sőt, minél több ideje viseljük a készüléket, annál kevésbé fáj. A fémdekoráció kezdeti időszakában mindenkinek azt javaslom, hogy töltse fel a hűtőszekrényt joghurtokkal, pudingokkal és hasonló élelmiszerekkel, melyeket egyáltalán nem kell rágni.

Van pár sztereotípia is, amivel kapcsolatban szeretnék tiszta vizet önteni a pohárba. Sokan azt hiszik, hogy a fogszabályozóban nem lehet harapni, vagyis csak törni, vágni lehet az ételeket. Nos, ez csak féligazság, ugyanis egy almába tényleg nem túl szerencsés beleharapni, de egy szendvicset teljesen nyugodtan lehet így fogyasztani.

Korábban már említettem, hogy – bármilyen meglepő, de – a fogszabályozó mára divat is lett. Ázsiából indult el egy furcsa trend, az úgynevezett mű fogszabályozó, amihez az eredeti árának töredékéért hozzájuthat viselője. Több külföldi híresség is kipróbálta már ezt az új kiegészítőt, köztük Katy Perry amerikai énekesnő-dalszerző, illetve a szintén amerikai Ryan Lochte úszóbajnok. Ők sok fiatalt vittek rá erre az útra.

Összességében elmondhatom, hogy én sohasem szégyelltem, hogy fogszabályozót viselek. Bár kezdetekben nagyon tartottam tőle, mára teljesen kibékültem vele, hozzászoktam, hogy a fogaim „szerves része”. Véleményem szerint az, hogy egy ideig előre fel kell szeletelni az almát, meglehetősen csekély ár a fogaink épségéért és szépségéért. Ha valakit nem győztem meg arról, hogy ez az egész nem egy modern kori kínzóeszköz, gondoljon arra, mennyivel szebb lesz a fogsora a készülék levétele után – és szerintem nincs szebb egy őszinte és magabiztos mosolynál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!