Pécs

2018.08.04. 15:30

Műszerrel vizsgálják a napvitorlák hatékonyságát

Szivacsként szívja magába a meleget a betonrengeteg a városban. Oly érzése van az embernek, mintha sivatagban sétálna. Pécsen, a történelmi belvárosban – Király utca, Ferencesek utca – már évek óta napvitorlákat helyeznek ki a nyár elején, hogy így tegyék egy kissé elviselhetőbbé a nyári forróságot a járókelők számára.

Zsigmond József

Fotó: Löffler Péter

Aki az elmúlt hetekben a Széchenyi tér felé vette az irányt, az észrevehette, hogy egy férfi műszerrel méreget a napvitorlák alatt. A kis műszert hol az árnyékos, hol a napos oldalra helyezte. Mint elmondta, a BIOKOM Nonprofit Kft. munkatársaként végzi ezt a feladatot.

Mint a városüzemeltető cégtől megtudtuk, a feltételezésük szerint az árnyékoló felületek nem csak a közvetlenül is érezhető hőmérséklet-csökkenést, de a bőrünket és szemünket érő ultraibolya-sugárzás mérséklődését is okozza és nem utolsósorban a burkolat túlzott felmelegedését is megakadályozza. Ennek tudományos alátámasztására – a PTE ÁOK Orvosi Népegészségtani Intézettel együttműködve – ezeken a területeken (Irgalmasok utca, Széchenyi tér, Király utca) rendszeresen mérik a levegő és az útburkolat hőmérsékletét és az UV-A, illetve az UV-B sugárzás intenzitását. Kontrollméréseket is végeznek a fenti utcák napvitorlával nem fedett területein, valamint a Várady Antal utcában. A mérési eredményeket a nyár végén összesítik.

A BIOKOM Nonprofit Kft. a hőmérséklet és UV-sugárzás mérése mellett többek közt csapadékvízhozam-mérést, fakatasztert és szúnyogcsapdázást is végez. A szúnyogmonitorozás eredményeként csak a legszükségesebb mennyiségű szúnyoggyérítő szer jut ki a környezetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!