hulladéktároló létesítése a cél

2018.09.20. 11:50

Bükkösd térségében tervezik az újabb fúrást

Évek múlva föld alatti kutatóbázist nyithatnak.

T. V.

Pécs, 2018. május 17. Kutatófúrás béléscsövének cementezésén dolgoznak a Mecsekérc Zrt. szakemberei Pécs közelében 2018. május 17-én. Második üteméhez ért májusban a Mecsek-hegység déli elõterének energetikai feltárását, elsõsorban a geotermikus potenciál kiaknázását célzó, 2017 nyarán indult kutatás. MTI Fotó: Sóki Tamás

Fotó: MTI

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a nyugat-mecseki Tájoló Napot Bodán a napokban. Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón a meghívott szakemberek a nagy aktivitású végleges radioaktívhulladék-tároló létesítése érdekében a térségben folyó kutatásról tájékoztatták a megjelenteket.

A szakemberek az 1990-es években választották ki a bodai térséget az ottani agyagkő ritka vízzáró tulajdonságai miatt, mint lehetséges helyszínt a hulladéktároló létesítésére. Akkor kezdődtek a földtani kutatások annak felmérésére, hogy a terület alkalmas lehet-e a kitűzött cél eléréséhez.

Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. ügyvezető igazgatója a hétvégi eseményen elmondta, hogy jövőre Bükkösd környezetében folytatják a fúrásokat. A hosszú távú programjukban összesen tizenkét fúrást terveznek, ezek közül eddig négyet végeztek el. Összesen nyolcvannégy négyzetkilométeres területen végzik majd a munkálatokat, annak eredményei alapján tíz négyzetkilométerre szűkítik majd a vizsgálandó területet. Ezt követően jelölik ki azt az egy négyzetkilométeres részt, ahol évek múlva föld alatti kutatóbázist nyithatnak.

A fórumon Kovács Győző, a Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs Társulás elnöke a körzetben élők, az önkormányzatok és a kutatást végző szakemberek példás együttműködését emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!