Mohács–Dunaszekcső

2018.09.19. 09:40

Csak a vízállás alacsony, a kapásszám nem

Korábban még soha ennyi halat nem fogtak ki a Dunából a horgászok.

Kálóczy E. (Forrás: Mohácsi Újság)

Fotó: Laufer László

A Duna rendkívül alacsony vízállását és az augusztusi hőségben a magas vízhőmérsékletet sem sínylették meg a halak. Sőt, a halászat betiltása óta a horgászok egyre több hallal térhetnek haza, s ez az idei nyárra is igaz volt. A horgásztavak többségében szintén átvészelte a kritikus időszakot az állomány.

Kapitány Zsolt, a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke elmondta, az idei nagy kánikula nem érintette negatívan a magyar vizek halállományát. Mivel a hazai halak jellemzően nem a forró nyári hónapokban, hanem tavasszal szaporodnak, ezért ez az időszak ilyen szempontból nem befolyásolja a szaporulatot. Habár a nagy hőség igencsak igénybe veszi az emberek szervezetét, a halak esetében ezek a vízhőmérsékletek még tolerálhatóak. Gond akkor léphetne csak fel, ha a vízhőmérséklet huzamos ideig túllépi az optimális szintet. Amikor a vízhőmérséklet már meghaladja ezt, és ehhez társul az oxigénhiány, valamint az algák elszaporodása tovább súlyosbítja a helyzetet, káros hatások léphetnek fel. Ekkor bizony elkezdhet pusztulni a halállomány, amire sajnos kisebb horgászvizeken volt is példa. Ilyenkor jellemzően az oxigénigényes, szűk tűrőképességű halfajok, süllő, sügér, keszegfélék hullanak el először.

– Az idei hőséget eddig még viszonylag jól tolerálták a halak – fejtette ki Kapitány Zsolt. Maruszky János, a Mohácsi Dolgozók Horgász Egyesületének elnöke is alátámasztotta, Mohácson a bédai-holtágrendszerben sem került sor nagyobb halpusztulásra.

Habár a Duna extrém alacsony vízállása sokaknak gondot okozott – hiszen többek között a hajózást is hátráltatta – akadt pozitívum is.

– Az alacsony vízállás következtében a halak élettere leszűkült – vázolta Kapitány Zsolt. – Ez pedig pozitív hatással volt a halfogásra, hiszen a kisebb vízfelületen jóval nagyobb eséllyel horgászhatnak eredményesen.

Az eredményes horgászatról szólva: 2016-ban lépett életbe a törvénymódosítás, ami a kereskedelmi célú halászatot megtiltotta. A mesterség művelői ennek nagyon nem örültek, a horgászok annál inkább. Mint azt Maruszky János elmondta, azóta sokkal több halat fognak a Dunán a horgászok, soha nem akadt ilyen mennyiségű hal horogra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!