Komló

2018.09.26. 14:00

Képtelen térfigyelés, ellopták a kamerákat

Térfigyelő kamerákat loptak el ismeretlenek – a két berendezés pótlása több mint félmillió forintba kerül. Hasonló rongálásra volt már példa a városban.

W. K.

szerelik a térfigyelőkamerákat a belvárosban

Fotó: L. L.

Két térfigyelő kamerát loptak el ismeretlenek Komlón, ezek pótlásáról a héten dönt a város képviselő-testülete. Mint ismeretes, a komlói önkormányzat 2014-ben kezdte kiépíteni a közterületi térfigyelő rendszert a város különböző pontjain, azóta folyamatosan bővítették a hálózatot pályázati pénzekből és saját forrásból.

A Vörösmarty és Kazinczy utcák kereszteződésének környezetébe 2016 első negyedévében került ki két kamera – ezeket nemrég ellopták. A rendőrség felé a rendszer üzemeltetését végző városgondnokság a feljelentést megtette, azonban a nyomozás nem vezetett eredményre.

Volt már példa arra, hogy egy-egy szerkezet villámcsapás vagy átmeneti üzemzavar miatt átmenetileg meghibásodott – a monitor előtt ülők hasonló problémát sejtettek a hátterében annak, hogy a két kamera képe elsötétedett, így nem is siettek azonnal a helyszínre, hogy a tolvajokat tetten érjék.

Hasonló rongálásra volt már példa a városban az elmúlt évkben, 2015-ben a szilvási edzőparkból a terület biztonságáról gondoskodó, mozgásérzékelővel felszerelt kamerát tulajdonították el szintén ismeretlenek.

Mint azt Polics József, Komló polgármestere kérdésünkre elmondta, a rendszer megfelelő működése és a közbiztonság érdekében az eszközök pótlása elengedhetetlen. A szakemberek a Vörösmarty és Kazinczy utcák kereszteződésében helyszíni szemlét tartottak, javaslatuk szerint a jövőben magasabb helyre kerülnének a kamerák, ezért a terv szerint az azok elhelyezésére szolgáló közvilágítási oszlopokat megmagasítanák. A beruházás, amelyről a héten döntenek a városatyák, mintegy 650 ezer forintba kerülne.

A rongálások visszaszorítása is cél

Komlón immár 29 kamera üzemel a város különböző pontjain, telepítésük több lépcsőben történt az elmúlt négy év során. A rendőrség javaslata alapján választották ki a helyszíneket. A tapasztalatok kedvezőek: kevesebb a közterületi rongálás, a kamerák visszatartó erővel bírnak. A jövőben a hálózat további bővítése várható, hiszen a legtöbb fejlesztésnek a térfigyelő rendszer kiépítése is része. Így például a megújuló Petőfi tér környékén, valamint az épülő vásárcsarnoknál is kamerák vigyázzák majd a rendet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!