Pécs

2018.09.04. 14:00

Középkori hangulatú helyen tanulhatnak

Megnyitották a tanévet tegnap a Pécsi Tudományegyetem Jogi Karán is, az ünnepséget követően pedig felavattak egy egyedülálló egyetemtörténeti tantermet az intézményben.

T. V.

Ünnepélyes keretek között kezdődött el a 2018/19-es őszi félév a PTE Állam- és Jogtudományi Karán. Mint azt dr. Fábián Adrián, a kar dékánja nyitóbeszédében kiemelte – az elmúlt években sokszor hallhattuk, hogy a jogász szakma telített, azonban ezt megcáfolandó, a pécsi Jogi Karon végzettek között gyakorlatilag nincs olyan, aki ne tudna a diplomaszerzéstől számított néhány hónap alatt szakmájában elhelyezkedni.

A köszöntő után az első évesek eskütétele következett, majd dr. Meilinger Csaba, a kar volt hallgatója, úszó paralimpikon köszöntötte a megjelent hallgatókat.

A kari kitüntetések és díjak átadása után felavatták a földszinten található, kuriózumnak számító középkori tantermet. Dr. Korinek László professor emeritus, a tanterem megálmodója avatóbeszédében tájékoztatta a hallgatóságot, hogy ilyen különleges terem Bolognán kívül csak Pécsett található. Az emlékterem ötlete húsz éve született meg, az eltelt idő alatt rajzolódott ki az alkotók fejében a végleges forma.

A belső terek kialakítását dr. Lukács Zsófia belsőépítész tervező, enteriőr-történetkutató vállalta, aki elmondta, a feladat igazi nehézségét az előzetes kutatómunka adta. A belső bútorzatok és enteriőr kinézetét a hajdani középkori egyetemi oktatásról fennmaradt emlékek ábrázolásából tudták rekonstruálni. A közel húszmillió forintos beruházás célja, hogy a hallgatók megtapasztalhassák a középkor oktatási tevékenységét, és annak hangulatát. A teremben elérhető wi-fi, és áramvételi lehetőség is a középkori faburkolatok alá rejtve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!