Készséget és tudást mér

2018.10.23. 11:30

A nyelvtudáshoz hozzátartozik az általános műveltség is

Huszti Judit negyven évvel ezelőtt diplomázott, és az azóta eltelt időszakot – némi kitérőtől eltekintve – a Pécsi Tudományegyetem, és azon belül is az Idegen Nyelvi Központ berkein belül töltötte, melynek a vezetője.

Miholics Zoltán

– Hogy jött képbe a nyelvvizsgáztatás?

– Az Idegennyelvi Továbbképző Központ 30 éve kiadta a nyelvvizsgáztatás lehetőségét a nagy egyetemeknek, így az akkori Janus Pannonius Tudományegyetem is megkapta a jogot, hogy vizsgahely lehessen, és a szóbeli vizsgáztatásba és vizsgaszervezésbe bevontak engem is. A következő lépés az ECL nyelvvizsgarendszer bevezetése volt.

– Mit kell tudni erről az ECL-ről?

– Ez egy nemzetközi nyelvvizsgarendszer, melynek a központja és titkársága is itt van az egyetemen, és innen működtetjük 15 nyelven a vizsgáztatást, a külföldi vizsgahelyek működtetését, itt koordináljuk a tesztek írását, értékelését, és mindent, ami ezzel kapcsolatos.

– Szeret vizsgáztatni?

– Igen, nagyon érdekes munka. A vizsga során új emberekkel lehet megismerkedni, és amikor két ember beszélget – az ECL páros vizsga –, sokatmondó, amit magukról elárulnak.

– Volt már olyan, hogy félbeszakadt egy szóbeli?

– Olyan előfordult, hogy valaki annyira ideges volt, hogy alig bírt megszólalni. Felállítottuk, elküldtük vizet inni, és utána tudtuk folytatni.

– Lát-e változást tizenéves távlatban a vizsgázókon?

– Míg 15 éve leginkább felnőttek, esetleg végzős egyetemisták jelentkeztek, ma a középiskolások vannak túlsúlyban. És a szóbeli teljesítmények határozottan javuló tendenciát mutatnak. A mai gyerekeken meglátszik, hogy idegen nyelven kommunikálnak az interneten, hogy eredeti hanggal nézik a filmeket.

– Nem csak vizsgáztatnak, részben a feladatokat is önök állítják össze. Hogy történik ez?

– Minden évben van két tesztfejlesztő, akik kitalálják az íráskészség feladatokat, és amikor elkészülnek az első verzióval, összehívunk egy tízfős tesztfejlesztői csapatot, akikkel egy vehemens hangulatú megbeszélésen értékeljük, elemezzük, módosítgatjuk a tervezetet.

– Vannak nemszeretem témák, mint az EU, az aktuálpolitikai és gazdasági kérdések, ezeknek nem örülnek a vizsgázók…

– A nyelvtudáshoz hozzátartozik az általános műveltség, a világról való tudás is. A vizsgázókat, különösen a felsőfokra készülőket, arra szoktuk biztatni, hogy olvassanak híreket, tájékozódjanak arról, mi történik a környezetükben, mert tartalmat is kell adni az adott vizsgának.

Pályafutása a nyelvvizsgák köré épült

Huszti Judit 1956-ban született Pécsett. Általános iskolába az 1. Számú Gyakorló Általános Iskolába járt, ahol édesanyja is tanított, aztán a Nagy Lajos Gimnázium következett. A Pécsi Tanárképző Főiskola elvégzése után Debrecenben szerzett egyetemi tanári oklevelet, majd doktori fokozatot is, általános nyelvészetből. Két évet tanított a Széchenyi Gimnáziumban, illetve öt évig tartózkodott Németországban, de ezenkívül végig az Idegen Nyelvi Titkárság (később Központ) munkatársa volt, melyet 2005 óta vezet. Két felnőtt gyermeke van. Szabadidejében előszeretettel főzőcskézik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!