állás

2018.10.17. 11:30

Édesanyák kapnak segítséget a munkába álláshoz

Ugyan a statisztikák javuló tendenciát mutatnak, napjainkban még mindig nehéz visszailleszkedni a munka világába a kisgyermekes édesanyáknak. Erről is szólt A női foglalkoztatás bővítése Pécsett című konferencia a Civil Közösségek Házában.

Tóth Viktória

A nők munkaerőpiaci helyzetének javítását célzó pályázat elemeként megvalósuló rendezvény első órájában rövid előadásokat hallhattak a megjelent munkáltatók és munkavállalók a téma szakértőitől, majd a társaságot két részre osztották, és egy kerekasztal jellegű beszélgetés keretében moderátor közreműködésével zajlott a közös eszmefuttatás megadott – a programhoz kapcsolódó – témában.

Mint azt Őri László, Pécs város alpolgármestere nyitóbeszédében megjegyezte, lassan egy év telt el azóta, hogy megnyitotta kapuit a Pécsi Család és KarrierPONT, ami egyike a több mint hetven ilyen irodának országszerte. Itt gyerekbarát hozzáállással várják a baranyai hölgyeket, családokat. Egyéni és csoportos tanácsadások, gyerektaxi-szolgáltatás, és szemléletformáló rendezvények is szerepelnek programjaik között. A pécsi projekt így olyan lehetőséget tud biztosítani mellyel már a kezdetektől mindennapos, érdemi segítséget kaphatnak a nők.

A pályázat egyik konzorciumi tagja, a Pécsimami Közhasznú Egyesület vezetője Gellén Nóra emlékeztette a megjelenteket arra, hogy baranya.munkacsalad.hu címmel olyan holnapot hoztak létre, amelyen bárki ingyenes hirdetést adhat fel, ha gyerekfelügyeletet vállalna, vagy bébiszittert keresne, emellett témába vágó cikkeket, ingyenes képzéseket és programokat is nyújt az internetes felület.

Egyre több az idősebb álláskereső

Augusztus végén a Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának nyilvántartásában 14 134 álláskereső szerepelt, ami 142 fővel kevesebb, mint az előző hónapban, és 247 fővel magasabb az előző év megegyező időszakánál. A női álláskeresők tekintetében nem tapasztalható nagyobb eltérés az elmúlt időszakban, a júniusi 6813 főhöz képest növekedett az állástalanok száma, azonban a júliusi számhoz képest – 7288 fő – már csökkenés látható.

Életkori megoszlásban sajnálatos jellemző, hogy a népességgel együtt a nyilvántartott álláskeresők tendenciái is az idősebbek számának növekedését jelzik. A munkatapasztalattal nem, vagy alig rendelkező fiatal álláskeresők száma a nyár végére csökkenésnek indult, a tavaly augusztusival szinte teljesen megegyező 1 578 fővel zárt, ugyanakkor, mint minden nyáron, a májusihoz képest jócskán, 16%- kal magasabb.

A 2018 augusztusi záró állapot szerint Baranyában a nyilvántartott álláskeresők 21%-a, 2 967 fő volt jogosult valamely típusú álláskeresési ellátásra, ami egyötödével több, mint egy hónapja és egynegyedével több, mint egy éve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!