Betegség

2018.10.14. 07:00

Minden nap fájdalmakkal teli egy anorexiás ember számára

Napjainkban egyre gyakoribbak a táplálkozási zavarok a fiatalok körében, mintegy tízből egy szenved ebben a betegségben, ami összefüggésbe hozható korunk szépségideáljával is. A táplálkozási zavarok leginkább nőkre jellemzők. Az anorexia nervosa fiatal lányoknál tipikusan tizenéves kor körül alakul ki, de egészen negyvenéves korig előfordulhat.

Bátonyi Donát

Fotó: Shutterstock

Az anorexia nervosa egy pszichés betegség, a táplálkozási zavarok egyik alapvető típusa. A kialakulásában személyiségzavar, szociális és biológiai tényezők is szerepet játszhatnak. Pszichológusok szerint az anorexiás nők nagy része olyan közép- vagy felső osztálybeli, ahol magasak velük szemben az elvárások és teljesítménykényszer nyomása alatt állnak. A táplálék elutasítása így egyfajta lázadás.

A témával kapcsolatos felkeresésünkre Dombai Tímea válaszolt, akiről elmondható, hogy fél lábbal kint van az anorexia nervosa betegségéből.

– Az egész talán tizenhat éves koromban kezdődött, túlsúlyos kislány voltam akkoriban. Az iskolában ugyan sosem vágták ezt a fejemhez de láttam, hogy néznek rám, és tudtam, mit gondolnak rólam a hátam mögött

– mondta Tímea. – Így elhatároztam, hogy lefogyok pár kilót, ami sikerült is csupán azzal, hogy nagyon keveset ettem. És ezután jött a lejtő. Ahogy egyre jobban belejöttem, felgyorsult az egész és irányíthatatlanná vált. Végül megálltam egy közel negyvenkilós állapoton. Ekkor már szüleim nagyon aggódtak az egészségemért, majd ultimátumot kaptam a családomtól, hogy vagy elmegyek pszichológushoz, vagy abbahagyom a diétázást. Minden egyes nappal egyre gyengébbnek és gyengébbnek éreztem magam. Már alig tudtam megtenni száz métert anélkül, hogy utána ne fájt volna minden ízületem a nap hátralévő részében. Amikor már elviselhetetlen volt a fájdalom, eljött a pont, hogy segítséget kérjek.

Tímea ekkor már csak alig harmincöt kilós volt, és az egészséges izmok hiányában legyengült és a kisebb mozgások is fájdalmassá váltak.

– Diagnosztizálták az anorexiát, majd hónapokig jártam pszichológus és önismereti órákra, ahol megtanultam szeretni a testem.

Mára már egészséges testtömegindexszel rendelkezem, amire rendkívül büszke vagyok. Nem is tudom, mi lett volna velem, ha tovább folytatom azt az életmódot, könnyen lehet, ma nem lennék itt – fejezte be kissé meghatódva.

A beteg normális testsúlyának visszaállítása az elsődleges feladat, ideális kezelés esetén igyekeznek a beteg viselkedését és gondolkodásmódját is megváltoztatni. A betegség kezelése kifejezetten nehéz, éppen ezért fontos egy, a változást személyesen is elérni kívánó motiváció kialakítása.

Kezelési módok

A diéta a legfontosabb tényező az anorexia nervosa kezelésében, amit mindig személyre szabottan kell összeállítani. Az étrend kialakításánál nagyon fontos az ételek változatossága mellett a magas energiatartalmú ételek, a kalória bevitelt fokozatosan lassan kell adagolni a betegeknek.

A családterápia tinédzserek esetében hatékonyabbnak bizonyult mint a személyre szabott egyéni változat. A viselkedésterápia alkalmazása is sikeres lehet mind tinédzserek, mind felnőttek esetében.

A gyógyszeres kezelés hatása az anorexia nervosa gyógyításában meglehetősen korlátozott, mert főként az egyén látásmódjában van a probléma.

A kórházi felvétel is lehetőség de a betegek ide csak akkor érkeznek be, amikor már igen komoly a helyzet. Ezért a betegség halálozási rátája nagyon magas, és a kifejezetten súlyos állapotban felvett pácienseknél ez a kockázat még magasabb.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!