Helyi közélet

2018.11.08. 12:55

Új szolgáltatást tesztel a NAV az adózók számára

Új szolgáltatásként – egyelőre teszt jelleggel – előzetes értesítést küld a NAV azon adózóknak, akik a köztartozásmentes adózói adatbázisba korábban felvételüket kérték, azonban október 25-én végzett előzetes vizsgálat szerint valamely mulasztás következményeként az adatbázisban történő szereplés feltételeinek már nem felelnek meg. A teszt jellegű értesítést november 25-re vonatkozó vizsgálat alapján megismétlik.

bama.hu

Fotó: Löffler Péter

A NAV a vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint minden hónap utolsó napja szerinti állapot alapján vizsgálja a köztartozásmentes adózói adatbázisban történő szereplés feltételeinek teljesítését és vizsgálatának eredménye szerinti a tárgyhónapot követő hónap 10-én frissíti adatbázisát. Sajnos gyakori tapasztalat, hogy az adózók kisebb adózási kötelezettségek elmulasztása, kisebb összegű, elsősorban figyelmetlenségből adódó folyószámla-rendezési problémák miatt kikerülnek az adatbázisból. Ez leginkább az EKAER-bejelentésre kötelezett adózói kör esetében okoz komoly problémát, ugyanis addig, amíg valamely adózó szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban, az 5/2015. NGM rendelet előírásai szerint – ha legalább két éve működő vállalkozás – mentesül a biztosítéknyújtási kötelezettség alól.

Gyakorlati tapasztalat alapján mondható, hogy néha egy cég életében nem számottevő, néhány ezer forintos – elsősorban figyelmetlenségből adódó – adótartozás miatt kerül ki valaki az adatbázisból, amelynek a következménye számos kellemetlenség.

A NAV új szolgáltatása keretében támogatást kíván nyújtani az adatbázisban már szereplő cégek számára azzal, hogy amennyiben a rendelkezésére álló adatok szerint adózó már nem felel meg a jogszabályi feltételeknek, úgy erről cégkapun vagy KÜNY tárhelyen keresztül elektronikus „előzetes” értesítést küld, időt és lehetőséget biztosítva ezzel az elmulasztott kötelezettség pótlására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!