Baranyai körkép

2018.12.20. 20:00

Egy újabb rászoruló család vehette át a tüzelőt

Címkék#tüzelő#fa

Bíznak abban, hogy az egyhavi fűtésre elegendő fa minden családban jó szolgálatot tesz majd.

B. D.

Az elmúlt évek gyakorlatait folytatva idén is térítésmentesen kapnak és kaptak több mint másfél köbméternyi fát rászoruló családok Pécsett városi forrásból, tudtuk meg tegnap Páva Zsolttól, Pécs polgármesterétől. A városvezető elmondta, hogy nagyon sokan várják még a szociális tűzifát, ezért folyamatosan figyelik az igényléseket, kinek van még szüksége a segítségre. Eddig összesen mintegy 180 családnak biztosítottak szociális alapon tűzifát városi forrásból a városüzemeltetési társaság segítségével.

– A rászoruló családok kiválasztásában segítségünkre voltak a szociális központok, a karitatív szervezetek és az önkormányzati képviselők is. Bízunk benne, hogy az átlagosan egyhavi fűtésre elegendő tűzifa minden családban jó szolgálatot tesz majd – mondta Páva Zsolt, amikor éppen a Kispostavölgy egyik utcájába lakó családhoz érkezett meg egy szállítmány hasogatott fa.

A kormány tűzifaprogramja közel kétszázezer embernek nyújt hasonló segítséget, de mivel a Belügyminisztérium pályázatán nagyvárosok nem indulhatnak, éppen ezért gondolták úgy Pécsett több évvel ezelőtt, hogy a város maga is hasonló kezdeményezést indít útjára. Pécsett folyamatosan egyre több tűzifát sikerült térítésmentesen átadni a családoknak. A néhány évvel ezelőtti pár tucat köbméter után az utóbbi három évben már több mint kétszázötven köbméter fát tudtak így kiosztani.

A kiszárított, hasogatott fát a Biokom NKft. a zöldterületi és erdőgazdálkodási éves tevékenysége során gyűjtötte össze, és amennyiben szükség volt rá, már hasogatott, apróbb darabokban vitték ki a családoknak. Bátonyi D.

Jut mindenkinek

A támogatásra az ötezer lakosúnál kisebb települések pályázhattak. Az elbírálásnál előnyben részesítették azokat a településeket, amelyek huszonöt köbméternél kevesebbet igényeltek, az ennél nagyobb mennyiségnél a lakosságszámot és a költségvetési lehetőségeket figyelembe véve arányosítottak, de minden pályázó kapott pénzt. További kikötés volt, hogy a falvak csak az erdészeti igazgatóságok által nyilvántartott gazdálkodóktól vásárolhatnak fát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!