Pécsi szál

2018.12.03. 09:30

Kiderül, melyek a közös pontok Pécs és Wagner között

Különleges könyvet mutattak be nemrég a Pécsi Csorba Győző Könyvtár Zeneműtárban, az egyik legnagyobb hazai Wagner-kutató, a pécsi származású Varga Ildikó művét, Richard Wagner, Magyarország és a magyarok (1842–1924) címmel.

Mészáros B. Endre

????????????????????????????????????

A kötet rengeteg érdekességet, eddig ismeretlen információt közöl és a baranyaiaknak külön meglepetéseket is tartogat. Ugyanis olyan személyeket is bemutat, akik pécsiként személyes kapcsolatba kerültek a világhírű zeneszerzővel.

A könyv eredetiségéről sokat elárul, hogy a Wagner és Magyarország témakört utoljára 1916-ban írták meg. A könyv taglalja a magyar kultúrtörténeti és zenei fejlődést is, továbbá, hogy milyen volt arra Wagner hatása. Megtalálható benne Wagner összes Magyarországon található levele, és „minilexikonjában” megemlékezik a Wagner-történet összes magyar szereplőjéről. Van benne továbbá egy katalógus, ami a magyarországi Wagner-történet 1853–1883 közti leveleinek adatait foglalja össze.

A pécsi szálakat illetően a Pécsi Figyelő lapírói közül hárman is nagy Wagner-barátok voltak, és közülük Czeke Sándor volt az első, aki hazánkban kritikát írt Wagner-műről. A mecsekjánosi Jánosi Engel József pedig személyes jó barátja volt a zeneszerzőnek, akit Bayreuthban is meglátogatott.

Emellett a könyv több fontos pécsi Wagner-bemutatót is ismertet 1895–1905 között.

A pécsi származású dr. Varga Ildikó Rita Annáról (VIRA) nem árt tudni, hogy zenetörténész, énekművész, operaénekes, tanár, költő, dalszövegíró, író. Öt diplomája és 11 különböző végzettsége van. Most éppen verseskötete és mesekönyve is készül.M. B. E.

A kötet sok érdekességet és eddig ismeretlen információkat is közöl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!