Pécs

2018.12.09. 15:35

Megismerhették a régészek munkáját

Idén december 1-jén ünnepelte az UNESCO Világörökségi cím 18. évfordulóját a Sopianae római ókeresztény temető. A hazánkban fellelhető világörökségi helyszínek közül a pécsi ókeresztény temető az egyetlen, amely kultúrtörténet kategóriában nyert felvételt a világörökségi listájára.

B. D.

A Világörökség Napot a Cella Septichora Látogatóközpontban rendezték meg a nemrég, amelynek fő témája: Út az ókortól napjainkig volt, ezért a római kori utakhoz és a dunai limeshez kapcsolódó előadásokat hallhattak az érdeklődők, borkóstoló kíséretében. Többek között megtudhatták mennyi időbe telt volna eljutni egyik városból a másikba a korabeli utakat használva.

A program során különböző régészeti technikákkal is megismerkedhettek az érdeklődők. A légi fotókon például kirajzolódnak a felszínen egyébként nem látható épület-, sír- vagy egyéb maradványok. Ugyanis, ha kőfalmaradványok találhatók kis mélységben, akkor fölötte a rosszabb vízellátás miatt kisebbek lesznek a növények, ha viszont egy betemetett árok található, ott a lazább talaj miatt magasabbra nőnek a növények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!