mézeskalácsfalu

2018.12.02. 07:00

Mézeskalács-munkások sürögnek a geresdlaki templom körül

December másodikán, délután öt órakor tárja ki kapuit a mézeskalácsfalu, ahol közel 120 épületet lehet megcsodálni.

Zs. J.

Szorgos kezek álltak neki november elején, hogy idén is elkészítsék mézeskalácsból Geresdlak mását. Hat alkalommal ültek össze idősebbek és fiatalok, hogy közösen süssék ki a falut. A mostani alkotás két meglepetést tartogat. A laki templomot felújítják, így a mézeskalács templom körül mézeskalács-munkások dolgoznak. A másik különlegességet még titokban tartják.

Idén is sokat segített Polgár Zsuzsanna profi mézeskalács-készítő, akitől a helyiek fokozatosan elleshetik a sütés fortélyait. A sziszifuszi munka, a kis utcanévtáblák, intézménynevek még mindig rá várnak.

Hogy mi a tökéletes mézeskalács titka, erről kérdeztük Kett Tímeát, aki évek óta az egyik motorja a megmozdulásnak.

– Fontos a tészta pihentetése. Mi két napig pihentetjük, ettől lesz szép sima. Egy egész tojással, és egy tojássárgájával kenjük meg, amitől szép fényt kap. És nem utolsósorban, fontos odafigyelni a habra. Átszitáljuk a porcukrot, utána húsz percig verjük a tojásfehérjével, így könnyebb vele az írás, díszítés.

Az elemeket tojásfehérje-porcukor habbal ragasztják, a falakat gombostűvel rögzítik. Ha a hab megkötött, a tűt kiveszik.

Idén közösen készítenek a falu lakói adventi kalendáriumot Szászváron

A szászváriak az idei évben is több színes programmal készülnek a karácsonyra: ma délután 16 és 18 óra között például mézeskalács-díszítő kreatív foglalkozásra várják a közösségi házban az érdeklődőket, felnőtteket, gyerekeket egyaránt.

Emellett idén is közösen készítik el a település adventi naptárát a szászváriak – akik szeretnének ebben részt venni, vállalták, hogy saját ablakukat ünnepi díszbe öltöztetik, azon jelölik a szervezőkkel előre egyeztetett dátumot, lefotózzák, majd a képet elküldik a Szent István Közösségi Háznak. Minden feldíszített ablak fotója adott napon felkerül az intézmény internetes közösségi oldalára, így december 24-ére összeáll a szászvári adventi kalendárium.

Hagyományteremtő szándékkal az idei évben az adventi hétvégék szombati napjain 18 órakor közösen gyújtanak gyertyát a falu főterén – minden alkalomra egy-egy helyi civil csoport kis ünnepi műsorral is készül. December 1-jén a Dicsőítők Csoportja, 9-én az óvodások, 15-én a mozgáskorlátozottak csoportja, 22-én pedig a Szászvári Ügyeskék gyújtják meg a gyertyát és kedveskednek egy rövid előadással is a résztvevőknek.

A hagyományos adventi kézműves vásár pedig december 9-én nyitja meg kapuit a településen a Május 1. téren, kulturális műsorral színesített ünnepség keretében. A kirakodóvásár standjain a tervek szerint többek közt ékszerek, kerámiák, gyertyák, ünnepi díszek, dekorációk, fából készült kézműves termékek, lekvárok sajtok, mézeskalácsok lesznek megtalálhatók. W. K.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!