Köszönet

2018.12.06. 11:30

Szabadidőt, energiát áldoznak másokra a megye önkéntesei

Az Önkéntesek Világnapja alkalmából a Baranya Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház (CSEÖH) második alkalommal kapcsolódott ahhoz az országos kezdeményezéshez, amelynek keretében az év „Megyei Önkéntesét” keresték.

Tóth Viktória

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Esélyteremtési Főosztályának kezdeményezése nyomán minden megyeszékhelyen egy-egy díj átadásával ismerik el az önkéntes tevékenységet végzők lelkesedését és fáradozását. Megyénkben is folyamatosan nő az önkéntesség elismertsége, az önkéntesek száma.

Egyre több ember tudja, hogy a társadalom fejlődését helyi szinteken önzetlen tevékenységével elősegítheti, így kapcsolódva egy közösség, civil szervezet vagy intézmény munkájához, ezzel nagymértékben hozzájárulva a célkitűzések sikeres eléréséhez. Ezek a tevékenységek mindenki számára hasznosak, értékük felbecsülhetetlen.

Ezen gondolatokra alapozva, színvonalas ünnepség keretében díjazták hétfőn, a pécsi Civil Közösségek Házában azokat a megyei önkénteseket, akik szabadidejüket nem sajnálva segítenek másokon a közjó érdekében.

– A tavaly átadott díjak kapcsán azt éreztük, sokkal felemelőbb, és szebb volt az esemény, mint amire számítottunk. Egyértelműen látszik, hogy a rendezvény hiánypótló – mondta Bodorné Péter Judit, a CSEÖH esélyteremtési munkatársa.

A megye minden pontjáról érkezett önkénteseket Őri László, Pécs alpolgármestere köszöntötte.

– Köszönetet mondok az önkénteseknek, az elmúlt évtizedekben, és az idei évben végzett munkájukért. Azokért az órákért, melyeket a családjuktól, gyermekeiktől, szüleiktől vettek el a jóakarók, és ezt az időt a közösségnek szentelték. Kívánom azt mindannyiunknak, hogy legyen a következő évben is elég erőnk és kitartásunk, hogy ki-ki a maga területén az önkéntes munkát tovább tudja végezni.

Uzsalyné dr. Pécsi Rita, a CSEÖH irodavezetője az önkéntes munka alázatosságát és szeretetteljességét emelte ki, Berényi Zoltán, a Vasasért Egyesület elnöke, a Vasas-Somogy-Hird területen dolgozó önkéntesek munkáját mutatta be.

Negyvenöt főt jelöltek az elismerésre

A megyéből idén huszonkét civil szervezettől, önkormányzattól érkeztek jelölések, mintegy negyvenöt főre, akikről látható volt mennyire színes, szerteágazó területeken végzik munkájukat. A díjakat is önkéntes felajánlással készítették, Megye­si Andrea keramikusművész keze munkáját dicsérik a színes kerámia gyertyatartók, melyekben az egyediséget tükrözték az önzetlenséggel. A díjazottak között szerepeltek szeretetszolgálat munkatársai, mozgáskorlátozottak, önkormányzati önkéntesek, illetve olyanok is, akik az esélyteremtés, az állatvédelem, a nagycsaládosok védelme vagy épp a programszervezés területén dolgoznak. Többek között a Misina Természet és Állatvédő Egyesület, az Otthon Segítünk Alapítvány, a Mozgáskorlátozottak Baranya Megyei Egyesülete lelkes segítői is elismerésben részesültek. A megye városainak, községeinek önkormányzatai is jelöltek önkénteseket a díjra, Mágocs, Magyarhertelend, Máriakéménd lelkes önkénteseit is köszöntötték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!