Baranyai körkép

2019.01.17. 09:30

A kéményekre is több figyelmet kell fordítani

A hideg időjárás hatására az elmúlt időszakban egyre többen fordultak szakemberhez szén-monoxiddal kapcsolatos probléma miatt.

Bátonyi Donát

Kémény probléma

A hideg időjárás hatására az elmúlt időszakban egyre többen fordultak szakemberhez szén-monoxiddal kapcsolatos probléma miatt. A kiérkező szakemberek szerint, az esetek csak elhanyagolható részében okolható a probléma miatt a fűtésre használt eszköz. Ugyanis sok esetben az égéstermék-elvezető leromlott állapota a hibás, nem tölti be a funkcióját.

Tavaly több mint hatszáz szén-monoxiddal kapcsolatos eset volt az országban, ezekben közel háromszázan szenvedtek valamilyen szintű mérgezést, többen pedig életüket vesztették. Az esetek 99 százaléka a levegő-utánpótlás hiányára vezethető vissza, pedig körültekintéssel és jó minőségű érzékelővel megelőzhető a tragédia.

A szerelők és a kéményesek többek között olyan jelenségről is beszámoltak, hogy a nagy hidegben, a kéményekben úgynevezett jégdugók alakulhatnak ki, amelyek a zárt égésterű gázkazánokat leállítják, nyílt égésterű berendezéseknél akár szén-monoxidos mérgezéses balesetet is okozhatnak.

Általában az égéstermék elvezető felső, épületen kívüli szakaszában alakulnak ki a jégdugók, ahol a füstgázban található vízgőz kicsapódik, és hirtelen megfagy. A jelenségért egyrészt a kémény is lehet felelős, ha elhanyagolt állapotban van, esetleg túlságosan magas. Másrészt a szakaszosan működő, elégtelenül beszabályozott gáztüzelő berendezések, illetve a nedves tüzelőanyagot használó vegyes tüzelésű berendezések okolhatók. Az újabb és újabb bekapcsolásoknál a jégréteg így hízni fog mindaddig, míg a kémény járatát elzárja, ezzel lehetőséget adva a füstnek a visszaszivárgásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!