Indul a szavazás

2019.01.27. 18:45

A pécsi mandulafa lehet Európa legszebb fája

Február 1-jétől már lehet szavazni az Európai Év Fája verseny döntőseire.

Zsigmond József

Fotó: Mánfai György

Van miért izgulnunk, hiszen a 15 fa között az egyik, és szerintük a legszebb, a pécsi havihegyi mandulafa. Az Európai Év Fája versenyt az Ökotárs Alapítvány cseh testvérszervezete, a Cseh Környezeti Partnerség Alapítvány kezdeményezte, és támogatja mind a mai napig. A döntőbe minden éveben a részt vevő országok győztes fái jutnak tovább. Az első ilyen versenyt 2011-ben rendezték meg, akkor még csak öt ország részvételével. Mára ez a szám 15-re emelkedett. A nyolc év alatt három magyar siker született, 2012-ben a felsőmocsoládi öreg hársfa, 2013-ban az egri keleti platánfa, míg 2016-ban a legöregebb bátaszéki tölgyfa lett az első. Az eddigi győztesek közül a bátaszéki fára érkezett a legtöbb szavazat, több mint 72 ezer.

A pécsi fára a treeoftheyear.org/home honlapon lehet szavazni. A verseny egy hónapig tart és szükség lesz minden pécsi, baranyai és más hazai, illetve külhoni magyar szavazatára, hogy a mandulafa legyen Európa legcsodálatosabb fája. A kihívók között szerepel többek között a lengyelországi térdelő fa, Csehország szabadság fája, Anglia legromantikusabb fája, a franciaországi madárfa és Szlovákiából a nagy Morávia titkainak őrzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!