visszaváltás

2019.01.11. 14:00

Boltról boltra szaladgálnak a vevők az üres üvegekkel

Rendkívül körülményes az üres üvegek visszaváltása – panaszolja több olvasónk. Az üzletek csak az általuk is forgalmazott termék göngyölegét kötelesek elfogadni, kisebb boltok esetén pedig a visszaváltás helyszíne eltérhet a forgalmazás helyétől.

Wald Kata

Fotó: MTI

– Kötelezni kellene a kereskedőket arra, hogy minden olyan üveget, ami betétdíjas, azt váltsák vissza és ne csak azokat, amelyek náluk is kapható – javasolta nemrég a Postabontás rovatban megjelent levelében egy olvasónk.

Mint írja, nonszensznek tartja, hogy három borosüveget három különböző áruházlánc – egy brit, egy német és egy francia – üzletébe kellett visszavinnie, miután az automaták mindenütt csak meghatározott göngyöleget fogadtak el. – Ezzel nem ösztönzik a vevőt a környezettudatosságra, mert jobb esetben egy szelektív gyűjtőben végzi az üveg, de lehet, hogy valaki mérgében az első útjába kerülő kommunális kukába hajítja – hangsúlyozta a panaszos. Hozzátéve, hogy a visszaváltandó üvegek miatti, üzletből üzletbe való autókázás se mondható kifejezetten környezetbarátnak, mert ez is kárt okoz a természetnek.

Az észrevétel megjelenése óta több hasonló vásárlói panasz is befutott szerkesztőségünkhöz – a betétdíjas üvegek visszaváltásával sokaknak meggyűlt már a baja az üzletekben.

Mint azt a Baranya Megyei Kormányhivataltól megtudtuk, a vonatkozó jogszabály alapján a legalább 200 négyzetméter alapterületű üzlettel rendelkező forgalmazó az értékesítés helyén köteles a betétdíjas termék visszaváltását biztosítani. Köteles az általa forgalmazottal azonos jellemzőkkel bíró, azonos rendeltetésű, egy terméktípusba tartozó termék betétdíját a visszaváltónak készpénzben megfizetni, illetve a fogyasztó kérésére azt a vásárlás során beszámítani. Az előzőekből következik, hogy az üzlet nem tehet olyan megkötést, miszerint csak a korábban nála vásárolt terméket váltja vissza: minden olyan típusú üveget vissza kell váltania, amilyeneket ő maga is forgalmaz – áll a Kormányhivataltól kapott tájékoztatásban. Arra is felhívták a figyelmet, a kisebb üzletek esetében a visszaváltás helyszíne eltérhet a forgalmazás helyszínétől, erről az üzletnek tájékoztatást kell nyújtania a fogyasztó részére.

Szilánkokkal tele a kuka környéke

A szelektív gyűjtőknél is akad probléma az üvegekkel: előfordul, hogy a környezetük szilánkokkal van tele – ez jellemzően a visszaváltható palackokat keresők kutakodásának a következménye. Szintén egy olvasónk jelezte, hogy igencsak kellemetlen karácsonyi ajándékban volt az ünnepek előtti napokban része, az autó kereke látta ugyanis kárát annak, hogy valakik a szelektív gyűjtő mellé tették ki a dobozokban összegyűjtött üres üvegeket.

A papírdobozok eláztak, a palackok kigurultak, eltörtek, szilánkokkal beborítva az úttestet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!