Baranya

2019.01.17. 12:30

Idén is sokan dolgoznak egyszerűsített formában

Továbbra is népszerű az egyszerűsített foglalkoztatás, hiszen mind a munkaadók, mind a munkavállalók számára előnyös feltételeket biztosít.

W. K.

Forrás: Shutterstock

Fotó: nd3000

A foglalkoztatási forma előnyös a munkáltató szempontjából, hiszen egyszerű a bejelentése, alacsony az adóterhelése és rugalmasan alkalmazható idényjellegű munkáknál. A munkavállalóknak pedig az így ledolgozott napjait is figyelembe veszik a nyugdíj kiszámításakor, továbbá az így szerzett jövedelmeiket csak akkor kell adóbevallásukban szerepeltetni, ha azok meghaladják a mentesített keretösszeget. A NAV által minden évben elkészített szja-bevallási tervezet ráadásul automatikusan tartalmazza ezeket a jövedelmeket is.

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályait mezőgazdasági és turisztikai idénymunkára, alkalmi munkára lehet alkalmazni. A munkáltatónak a munkaviszony minden naptári napjára, munkavállalónként mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén 500 forintot, alkalmi munka esetén 1000 forintot, filmipari statiszta alkalmi munkája esetén pedig 3000 forintot kell fizetnie. A befizetést a foglalkoztatást követő hónap 12-éig kell teljesíteni.

Egy munkáltató mezőgazdasági idénymunkára ugyanazt a munkavállalót maximum 120 napra alkalmazhatja egyszerűsített foglalkoztatással egy naptári éven belül. A feleknek elég szóban megállapodniuk, de a munkáltatónak be kell jelentenie a NAV-nál a foglalkoztatást. A bejelentést a munkavégzés kezdete előtt kell teljesíteni, és a módosításra, visszavonásra a bejelentéstől 2 órán belül van lehetőség. Az a munkáltató, amelyik nem jelenti be idénymunkása foglalkoztatását, bírságra számíthat, amelynek kiszabásakor a NAV az eset valamennyi körülményét mérlegeli. Baranyában tavaly július végéig több mint 29 ezer munkavállalót alkalmazott egyszerűsített foglalkoztatással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!