pécs

2019.01.12. 07:00

Tudatos vevőket nevel a Pécsi Kodály Zoltán Kollégium

A Pécsi Kodály Zoltán Kollégium elnyerte a „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” címét, amelyet Keszthelyi Nikoletta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára adott át tegnap az intézményben, Dobrás Éva igazgatónak.

Bátonyi Donát

Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára beszédében elmondta, nagyon fontosnak tartják a diákok fogyasztóvédelemre való nevelését, ugyanakkor szeretnék elérni, hogy a fiataloknál egyfajta szűrő alakuljon ki azzal kapcsolatban, hogy mi az, amire tényleg szükségük van, és mi az, amire nincs. A címet azok az intézmények kaphatják meg, amelyek intézkedéseikkel hozzájárulnak a diákok fogyasztóvédelmi ismereteinek növeléséhez, tudatos vásárlói magatartás kialakításához.

Mint elhangzott, a pályázat célja, hogy elősegítse a diákok fogyasztóvédelmi tudásának megalapozását, amelynek a mindennapi élet során is nagy hasznát vehetik. Az intézmény nagy figyelmet fordít a tanulók körében a felelős internet használatra, figyelembe véve a fogyasztói szokásokat az online térben. Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke kiemelte, számára külön öröm, hogy a pályázati anyagba bekerült az e-kereskedelem oktatása is.

Az internetes vásárlásnál az idősek már megfizették a tanulópénzt. Azonban most erről kaphatnak tájékoztatást a fiatalok, amivel sok pénzt spórolhatnak meg, ez pedig véleménye szerint az első lépés a tudatos vásárlóvá váláshoz.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta, sokat változtak a fogyasztói szokások az elmúlt évek alatt.

– Régen, ha valami tönkrement, mesteremberrel megjavíttattuk. Ma már ha valami elromlik, kidobjuk és veszünk helyette másikat. Az is egyfajta tudatosság lenne, ha ezeket az eszközöket inkább megjavíttatnánk és nem a kukába dobnánk – mondta Páva Zsolt.

Megdolgoztak az elismerésért

Dobrás Éva, a Kodály Zoltán Kollégium vezetője köszöntőbeszédében elmondta, nagyon büszkék arra, hogy az országban harmadikként érdemelték ki ezt a címet.

– Az intézmény számára nem új a fogyasztói tudatosságra nevelés, hisz pedagógiai programban kiemelt feladatként határoztuk meg a környezeti nevelést. Három éve elnyerte az ÖKO iskola címet. A környezettudatosságra nevelés nem csak a foglalkozásokon jelenik meg, törekszünk arra, hogy a környezeti kultúra erősítése a diákok hétköznapi életvitelében is jelen legyen. Immár harmadik éve rendezzük meg nagy sikerrel a megyei középiskolák kollégiumai számára az ÖKOLI 3 fordulós vetélkedőt. A feladatok összeállításánál az elméleti feladatok mellett nagy hangsúlyt kapnak a környezettudat gyakorlati megvalósulására vonatkozó kreatív feladatok – hangsúlyozta Dobrás Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!