Szigetvár

2019.02.14. 15:15

A felszabadulás napjára emlékeztek

A hagyományokhoz hűen február 13-án, a déli harangszót követően, a helyi önkormányzat és a Várbaráti Kör közös megemlékezést tartott a Szent Rókus Plébánia­templom falán 30 éve elhelyezett emléktáblánál, Szigetvár 1689-es török uralom alóli felszabadulására emlékezve.

T. V.

Fotó: Löffler Péter

Ünnepi beszédében dr. Vass Péter polgármester úgy fogalmazott, 330 év távlatából már higgadtabban lehet arról beszélni, ami akkor feltehetőleg valamennyi magyar állampolgárt felháborított, hogy a törökök kegyesen visszaadták a várat Vecchi Gábornak, a felszabadító csapatok parancsnokának.

- A törökök az itt eltöltött 123 év alatt több mint másfél millió magyart kiirtottak, családokat tettek tönkre, gyermekeket töröknek neveltek, s tették mindezt úgy, mintha normális emberi cselekedet lenne. Hozzátette: ezért is nagy ünnep, hogy már ennyi év eltelt, mióta elhagyták országunkat, hiszen ezután kezdődhetett el nemzetünk gyarapodása.

Emlékbeszédet mondott Ravazdi László is, Szigetvár díszpolgára, a Várbaráti Kör tiszteletbeli elnöke. Koszorút helyeztek el az emléktáblánál többek között a helyi és a megyei önkormányzat, a Szigetvári Tankerületi Központ és a kormányhivatal Szigetvári Járási Hivatala nevében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!