vidék

2019.02.08. 07:00

A polgármester szerint felszalámizzák a falut, a bank is bezárt Görcsönyben

Tizenkét bankfiókot záratott be a megyében a Dél Takarék Szövetkezet a napokban. Az ok: veszteségesen üzemeltek.

Zsigmond József

Támogatásként visszaigényelte a Zics Faluért Alapítvány a Balatonföldvár és Vidéke Takarékszövetkezettõl az egykori Zicsi Takarékszövetkezet kirendeltségi épületét. A községnek visszajár az ingatlan! Hoffmann Ferenc, a zicsi alapítvány kuratóriumának elnöke mélységesen felháborodott a földváriak ajánlatán.

Főleg a kisebb településeken került lakat a bankfiókok ajtajára. Az egyik ilyen település Görcsöny, amelynek polgármesterével, Koncz Istvánnal beszélgettük.

Mint a település vezetője elmondta, közel nyolc évvel ezelőtt újították fel a bankfiók épületét, amely akkor még Szentlőrinc-Ormánság Takarékszövetkezetként működött. Az akkori takarék elnöke azzal a kéréssel fordult akkor az önkormányzathoz, hogy biztonsági feltételeknek megfelelő tartalék ingatlant biztosítsanak számukra a felújítás idejére. A művelődési házban alakítottak ki egy ilyen helyet, amit ingyen, bérmentve rendelkezésükre bocsátottak. Háromnegyed év alatt felújították a bankfiókot, és visszaköltöztek. Kezdetben két alkalmazottal dolgoztak, öt napi nyitvatartással. Egy idő után ezt egy napra, és egy alkalmazottra redukálták, az ok a veszteséges működés volt.

– Ez egy öngerjesztő folyamat. Egy nap alatt kellett volna olyan forgalmat produkálni, ami még rentábilissá tette volna a bankfiók üzemeltetését

– mondta a polgármester. – Majd most jött az újabb csapás.

Tavaly december közepén egy kétoldalas levelet kapott a polgármester a Dél Takaréktól, melyben leírták, hogy január végén bezárják a bankfiókot, és a bankautomatát is leszerelik. Az ok most is a veszteség volt.

Mint a polgármester elmondta, azt írták, hogy 16 kilométerre, Pécsen tudják majd intézni pénzügyeiket. Azzal a kéréssel fordultak a takarékhoz, hogy mi lenne, ha a bankautomatát itt hagynák. A válaszra nem sokáig kellett várni: ha az önkormányzat havonta 100 ezer forint plusz áfát fizet, akkor maradhat. Ám felhívták a figyelmet, hogy az ingatlant értékesítik, és utána a gépet elviszik.

– Rossz az mikor az ember azt érzi, hogy felszalámizzák. Tavaly a Coop egyik üzlete, majd a település szilárd hulladéklerakója zárt be, most a bankfiókra kerül lakat – mesélte szomorú hangon Koncz István.

Tervezték, hogy az idősebbeket havonta falubusszal polgárőri felügyelettel utaztatják Pécsre, ahol biztonságosan felvehetik nyugdíjukat.

A bank tájékoztatása

A takarékszövetkezeti szektor jelentős átalakításon megy keresztül, amelynek célja a takarékok versenyképességének, működési hatékonyságának fokozása, üzleti és szervezeti korszerűsítése, másfél évszázados hagyományaik megőrzése és egyben megújítása. Az átalakulás érinti a takarékok országos fiókhálózatát és ezáltal több kistelepülés hétköznapi életét is.

Tisztában vagyunk vele, hogy a kirendeltségi hálózat észszerűsítése sok települést, közösséget és embert érint. Ám a takarékok is magántulajdonban lévő pénzintézetek, állami támogatást nem kapnak, a piacról kell megélniük csakúgy, mint az összes többi pénzintézetnek.

Tudjuk és őszintén megértjük, hogy kirendeltségeink összevonása, elköltöztetése kellemetlenséget okoz az érintett települések lakosainak és önkormányzatainak, ezért igyekszünk alternatív megoldásokat kínálni a helyben élő emberek számára.

Posta – készpénzfelvételi és nyugdíjfelvételi alternatívaként a településeken működő posták is kiszolgálják a takarékok ügyfeleit bankkártya használattal POS terminálon keresztül.

A Takarékszövetkezetünk korszerű, (számlacsomagtól függően ingyenes, vagy nagyon kedvező díjtételű) internetbank szolgáltatást biztosít ügyfeleinek, ezért banki utalásaikat kényelmesen otthonról is intézhetik.

Ügyfeleink személyesen bármely más kirendeltségünkben tudják majd pénzügyeiket intézni. Akik bankkártyával rendelkeznek bármely pénzintézet által üzemeltett ATM-ből 150 ezer forintos összeghatárig ingyenesen tudnak készpénzt felvenni havi 2 alkalommal, és a vásárlásaikat is tudják költségmentesen végezni.

A veszteséges kirendeltségek összevonásának, elköltöztetésének ellenére, a Takarék Csoport marad a legelérhetőbb pénzintézet az országban. A takarékoknak van jelenleg is a legtöbb helyi fiókjuk és kirendeltségük, és ez így is marad. A takarékok több évtizede vannak jelen a régiók életében, és helyben is maradnak, de csak úgy képesek erre, ha boldogulni és fejlődni tudnak. Közös érdek tehát, hogy a takarékok eredményesen működjenek, és hosszabb távon is be tudják tölteni azt a szerepet, amelyet az elmúlt évtizedekben betöltöttek.

Jelenleg működő fiókhálózatunk listája mindenki számára elérhető hivatalos honlapunkon.

 

Címkék#bankfiók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!