érdekesség

2019.02.27. 17:30

Csaknem elveszett, de hazatér Mohácsra Busó Misi meséje

Évekig keringett a világhálón Busó Misi története, a mesét azonban mindeddig nem adták ki nyomtatásban.

Erdélyi Bianka (forrás: Mohácsi Újság.hu)

A Mohács Térsége Óvódaközpont, Bölcsőde és Családi Bölcsőde igazgatója, Hárich-Honvéd Anita felkutatta és Mohácsra hívta Takács Viktóriát, a Busó Mese alkotóját, aki pénteken a Busóudvarban személyesen adja át a rajzpályázat díjazottjainak könyvét.

– Az egyik óvónő, Hahner Melinda talált rá a mesére több évvel ezelőtt az interneten – mondta lapunknak Hárich-Honvéd Anita. – Évről évre mesélték a gyerekeknek, akik nagyon szerették. Melinda kérte, hogy kutassam fel a szerzőjét, hátha hozzájárul, hogy kinyomtassuk, s kicsit propagáljuk a meséjét. Természetesen, mivel a lehetetlen fogalmát még most sem ismerem, rögtön keresni kezdtem Takács Viktóriát a világhálón, s rövid időn belül már e-mailt is váltottunk. A szerző elfogadta meghívásomat a gyerekek számára kiírt, a busójárásról szóló rajzpályázat eredményhirdetésére. A díjazottak az általa illusztrált, írt, dedikált könyvet kapják ajándékba pénteken a Busóudvarban.

– A Busó Mese régebben született, 2014-ben meséltem a lányaimnak a busójárás idején

– mondta Takács Viktória. – A célom az volt, hogy egy kedves mesén keresztül megismertessem a gyerekekkel ezt a csodálatos népszokást. Akkor elkészültek hozzá az első grafikai tervek is, és az egész könyv vázlatát feltöltöttem – leginkább magamnak, hogy biztosan meglegyen – az internetre. A sok egyéb munka miatt végül mégis fiókba került, de minden évben a fejemben volt, hogy be kellene fejezni. Idén aztán úgy hozta a sors, hogy Hárich-Honvéd Anita rátalált a mesére és megkeresett azzal, hogy szeretné az idei mohácsi rajzpályázat díjazottjainak átadni a könyvet. Nagyon megörültem, mert ez remek motiváció volt, hogy véglegesítsem a mesét. Elég kevés idő állt rendelkezésemre, amit még rövidített egy kiadós influenza, de végül időben elkészültem. Nagyon szeretem benne a rajzokat és a történetet is sikerült végleges formába önteni.

A közösségi médiában azonnal népszerű lett a könyv, többen is jelezték, hogy megvásárolnák Busó Misi történetét.

– Amikor megmutattam a közösségi oldalon, engem is meglepett, hogy milyen nagy az érdeklődés. Úgy tűnik, a busójárásnak nagyon erős rajongótábora van felnőttek és gyerekek között egyaránt. Sok anyuka és óvónéni írt, hogy szeretne a könyvből, de fiatalok is sokan megkerestek. Remélem, a gyerekeknél is sikeres lesz, hiszen nekik készült. Én gimnazista koromban voltam először a busójáráson, ami azonnal elvarázsolt. Most csak a pénteki napot tudom ott tölteni, de jövőre időben foglalok szállást és családostól megyek.

Az alkotás az élete

Takács Viktória Győrben született, de már lassan 20 éve Budapesten él családjával. Jelenleg grafikus és illusztrátorként dolgozik, elmondása szerint a rajzolás és az alkotás mindig az élete fontos része volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!