Tanítsunk Magyarországért

2019.02.20. 07:00

Kisiskolásokat segítenek ősztől az egyetemisták Baranyában

Egyetemisták segítik szeptembertől Baranya megyében is a nehezebb helyzetben lévő általános iskolásokat, hogy a kisdiákok megvalósíthassák tanulási, elhelyezkedési elképzeléseiket.

Tóth Viktória

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma február 15-én a Pécsi Tudományegyetemen mutatta be a Tanítsunk Magyarországért elnevezésű egyetemi mentorprogramját a Klebelsberg Központ és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának közreműködésével.

Mint az a sajtótájékoztatón elhangzott, a jelenlegi tanév második szemeszterében a PTE-n is elindult a Tanítsunk Magyarországért kurzus, melynek sikeres teljesítése előfeltétele a mentorálás megkezdésének. Az érdeklődés a hallgatók részéről messze felülmúlta a program szervezőinek várakozásait.

Dr. György László az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára megköszönte a hallgatók érdeklődését, elmondta, több mint százan vették fel a kurzust, amely huszonöt százalékkal nagyobb az eredetileg kitűzött hallgatói létszámnál, de még ennél is több az érdeklődő.

Az egyetemi mentorprogram szeptemberben indul összesen ötven kiválasztott iskolában Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben. A közreműködő általános iskolákban (megyénkben 10 intézményben) négy 7–8. osztályos diákkal kezdik majd meg a mentorhallgatók a közös munkát. A cél, hogy megmutassák a nehezebb helyzetben lévő gyerekeknek a településükön túli világ izgalmait és lehetőségeit – állatkertet, múzeumot, középiskolákat –, hogy lássák, mennyi mindent tartogathat nekik a jövő.

A mentorok számára a program ösztöndíjat is biztosít, a tevékenységükért a hallgatók havi 30 ezer forint díjazásban részesülnek, amit az eredményességük alapján további juttatásokkal egészítenek ki, valamint ingyenesen utazhatnak a közösségi közlekedési eszközökön a program keretein belül. A mentorálási tevékenységek során a hallgatók munkáját az egyetemi oktatók és az általános iskolákban dolgozó mentorpedagógusok fogják majd segíteni.

Közös érdek

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke beszédében kiemelte, iskolaigazgatóként közel tíz éven át vezetett középiskolai mentorprogramot, melynek során személyesen tapasztalta, hogy a közös tanulás meghatározó élmény mind a mentorok, mind a kistelepülésen élő általános iskolások számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!