cyberbullying

2019.02.10. 15:30

Nem a zaklatások miatt aggódnak a szülők a legjobban

Csaknem minden ötödik magyar gyermeket zaklattak már valamilyen formában az interneten, tudtuk meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kutatásából, amely rávilágít arra is, hogy a gyermekek 10 százaléka nem szólna arról, ha bántó dolgot látna, vagy zaklatás érné az online térben.

Bátonyi Donát

A közelmúltban publikált adatok súlyosságát növeli, hogy a szülők sokkal inkább aggódnak a vírusos tartalmak vagy az internetezéssel töltött idő miatt, s kevésbé érdekli őket, hogy a gyermekek önmagukban károkozásra ösztönző tartalmakkal is találkozhatnak, vagy esetleg radikalizálódhatnak.

A hét–tizenhat év közötti gyermekek 84 százaléka internetezik, vagy használ mobiltelefont, jelentős részük napi több órát is a készülékek előtt tölt, miközben a tizenhét évesek több mint kétharmadát kifejezetten dühítené, ha elvennék tőle a telefonját. Ugyan többnyire hívásra és üzenetküldésre használják, az internetezés és a különböző játékok sem ritkák. A legnagyobb problémák egyike, hogy a gyerekek több mint egyharmadánál előfordul, hogy a szülői tiltások ellenére késő estig interneteznek, míg a szülők huszonhét százaléka sehonnan sem tájékozódik a biztonságos internethasználatról.

Lapunknak Szilágyi Anna, egy most tizenkilenc éves lány mesélte el, hogy őt milyen módon zaklatták a középiskolás osztálytársai.

– Világéletemben önbizalomhiányos voltam, emiatt nem is voltam túl aktívan jelen az online térben. Voltak barátaim azért az osztályban – mondta Anna és hozzátette, hogy nyilván nem ő állt az osztály középpontjában. – Tizedikben jó ötletnek véltem feltölteni magamról egy képet a közösségi hálóra. Még aznap elkezdtek özönleni a képem alá a rosszindulatú kommentek, és több lány osztálytársam is bántó üzeneteket küldött nekem. Egy idő után már sem az iskolában, sem pedig otthon nem éreztem jól magam. Szerencsére a szüleim látták rajtam, hogy valami nincs rendben, így tanév végén iskolát váltottunk. Több évbe telt, mire újra megjött az önbizalmam, de a szüleim támogatása nélkül, egyedül erre nem lettem volna képes – mesélte el Anna.

Számtalan formája van

A cyberbullying, azaz az online térben történő zaklatásnak számtalan formája lehet – idetartozik többek között a lejáratás, a sértő üzenetek, a kibeszélés, a kiközösítés, de a nyilvános fórumokon történő veszekedések is. Extrém esetben ezek a későbbiekben akár öngyilkossághoz is vezethetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!