Baranya

2019.02.06. 11:30

Süteményt is lehet kapni pár iskolában

Folyamatosan javul az iskolai büfék termékkínálata, ennek ellenére több olyan intézmény is van, ahol lehet még egészségtelen termékeket kapni. Az ellenőrzések folyamatosak, már több bírságot is kiszabtak a szakemberek.

M.R.

Több olvasónk is jelezte, hogy az iskolai büfékben kakaós csigát, édességet és cukros üdítőket is lehet kapni, pedig jogszabály is tiltja a „csipszadó” hatálya alá eső termékek árusítását. Szerkesztőségünkbe is küldtek az egyik pécsi gimnázium büféjéről készült képeket, amiken jól látszik, hogy chipset, cukros üdítőt és süteményeket is lehet kapni. Mellettük egészségesebb termékek is feltűnnek, müzliszeletek, szendvicsek és narancs is szerepel a kínálatban.

Azonban nem csak ebben az egy intézményben van ez így. Egy másik pécsi iskola büféjében is láttunk olyan termékeket, amik nem annyira egészségesek. Kakaós csiga, sós perec, cukorka, keksz, jeges tea és rózsaszín, cukros mázzal bevont mignon – a szünetben ezekért állnak sorba a gyerekek. Süteményt is lehet találni, ami információink szerint ebéd után szinte mindig teljesen el is fogy. A sonkás szendvics mellett a rántott húsos is népszerű. Ezeket leginkább akkor veszik a diákok, amikor más már nincs.

A tapasztalatok alapján tehát valóban lehet találni olyan termékeket, amiknek nem lehetne helyük a büfékben, de azok folyamatosan állnak át az egészségesebb termékkínálatra. Ez derül ki a Baranya Megyei Kormányhivatal közleményéből, amely szerint a jogszabályi változások már a gyakorlatban is éreztetik hatásukat, és jelentősen változott a büfék kínálata.

A kormányhivatalok rendszeresen ellenőrzik, hogy betartják-e a fiatalok egészsége védelmében hozott intézkedéseket. Amennyiben jogsértést tapasztalnak, első alkalommal figyelmeztetnek, illetve kötelezik a büfé üzemeltetőjét, hogy vegye ki a kínálatból a kifogásolt élelmiszereket. Ha a következő ellenőrzés alkalmával is fennáll a szabálytalanság, bírságot szab ki a népegészségügyi hatóság. Az elmúlt két évben Baranya megyében összesen 55 iskolai büfét ellenőriztek a szakemberek, ebből négy esetben állapítottak meg bírságot. A megfelelő kínálat kialakításához az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet egy segédletet is összeállított, amely a honlapjukon érhető el.

Korán kell kialakítani a gyerekekben a megfelelő szokásokat

Számos felmérés mutatott már rá, hogy Magyarországon rendkívül magas az elhízottak aránya, és nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek körében is. Ezért fontos már minél fiatalabb korban elkezdeni az egészséges életmódra nevelést. Ezt szolgálták olyan intézkedések, mint a dohányzás betiltása zárt térben, a mindennapos testnevelés bevezetése, a közétkeztetés reformja és a „csipszadó” hatálya alá eső, egészségtelen termékek kitiltása az iskolai büfékből, étel- és italautomatákból, közölte a Baranya Megyei Kormányhivatal. Az utóbbi intézkedéssel a diákok nem juthatnak hozzá az iskolában egészségkárosító termékekhez, és hozzászokhatnak az egészséges táplálkozáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!