arckép

2019.02.08. 17:30

Szavakban és tettekben is a művészet barátaiként tevékenykednek

Nívódíjat kapott a Pécsi Művészetbarátok Klubja a Magyar Kultúra Napján Pécsváradon, ahol kiállítása is nyílt a társaságnak. Azon alkotóknak, akik jórészt a Medgyessy Ferenc Művészeti Műhelynek is a tagjai. A két csoport között nehéz határvonalat húzni. Van viszont egy fix pont: a vezetőjük, Stirling Zsolt.

Mészáros B. Endre

– Gyakorlat, hogy pécsi művészek kisvárosban állítanak ki?

– Nálunk ez mindennapos dolog, hiszen az alkotótáborunkat évről évre Kővágószőlősön rendezzük, s ott mindig van kiállításunk is. Másrészt a táborainkban született képek bejárták a megyét, volt kiállításunk Siklóstól Villánykövesdig jó néhány településen.

– Akkor most Pécsi Művészetbarátok Klubja, vagy Medgyessy Ferenc Művészeti Műhely?

– A nívódíjat a klub kapta. A huszonöt tagú társaság havonta egyszer a pécsi VOKE Vasutas Művelődési Házban találkozik. Van közöttünk költő és fotós is, de nem mindenki alkotó, sokan csak a kultúra nagy barátai. A PTE Orvostudományi Kar Medgyessy Ferenc Művészeti Műhelye pedig a képzőművészetre fogékony, kifejezetten alkotó, festő, grafikus tagokat tömörít.

– Milyen korosztályról szól a klubélet?

– A klubban az átlagéletkor a nyugdíjkorhatár fölötti, tán hárman vannak, akik még aktív dolgozók. Itt meghívott vendégekkel, művészekkel beszélgetünk, előadásokat hallgatunk, közös tárlatlátogatásokat, kirándulásokat szervezünk.

– Hol készülnek a festmények?

– Elsősorban otthon, vagy alkotótáborban, és a Medgyessy Műhely foglalkozásain.

– Stirling Zsolt milyen munkákkal kapcsolódik be?

– Harmincöt éve foglalkozom alkotással, az első instrukciókat Lantos Ferenctől kaptam. Nagy hatással volt rám dr. Pandur József festőművész is, aki a Medgyessy Műhelyt létrehozta, és amíg egészségi állapota lehetővé tette, addig irányította. Tőle vettem át a műhely vezetését három évvel ezelőtt.

– A PTE-n dolgozik, két művészeti kör ügyeit szervezi, fest, grafikákat készít. Ezzel kész a lista?

– Hobbi szinten van még egy kedvencem, szeretek fotózni is.

– A pécsváradi tárlatnak mi lesz a további sorsa?

– Eredetileg a Vasutas Művelődési Házban nyílt tematikus kiállításunk, ezt egészítettük ki a pécsváradi bemutatóra, ahol 33 mű látható. A kibővített anyag jön vissza a Vasutas Művelődési Házba és február 15-től látható. Itt az alkotókkal beszélgetős program mutatja be az immár Nívódíjas Klubot.

Reál területről lép át a művészetbe

Stirling Zsolt 1967-ben született Pécsett. A Zipernowsky Szakközépiskolában épületvillamossági szakon érettségizett, felsőfokú kereskedelmi iskolát végzett, humánszervezői vonalon főiskolai és egyetemi diplomát is szerzett. A Pécsi Tudományegyetemen dolgozik több mint harminc éve. Kezdetben minőségirányítási vezető volt, majd orvosi gépek, műszerek gazdálkodásával foglalkozott, most a PTE Kancellária vagyongazdálkodási területén dolgozik. A Pécsi Művészetbarátok Klubjának egy éve (Sikó Ágnestől vette át a stafétabotot), a Medgyessy Ferenc Művészeti Műhelynek három éve a vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!