átadás előtt

2019.02.12. 14:00

Tavasszal vásárolhatunk már az uránvárosi piacon

Befejeződtek a munkálatok Pécsett, a Hajnóczy utcai piacon, jelenleg az ilyenkor szokásos átadás-átvételi procedúra zajlik, ez várhatóan még egy-két hónapot vesz igénybe. Május végéig a környéken még zajló egyéb építkezések is befejeződnek.

Máté Balázs (forrás: Pécsi Újság.hu)

Fotó: Dittrich Éva

Tavaly áprilisban kezdődtek meg a kivitelezési munkálatok az uránvárosi Hajnóczy-piacon. Az összesen 500 milliós beruházás során teljesen megújult a létesítmény, valamint a piac környéke is jelentősen átalakul, a Bihari János utcától egészen a Laterumig, ahol parkolókat és új zöld felületeket is kialakítanak.

Merza Péter, a beruházást koordináló Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, a piac és környezete két pályázat keretében újul meg, a gazdaságfejlesztési pályázat részeként megújult piac két új épületének és a csarnoknak jelenleg a használatbavételi engedélyezése zajlik. Az úgynevezett zöld városos pályázat keretében megújuló Hajnóczy és Bihari utcák kivitelezése pedig várhatóan májusban fejeződik be. Hozzátetette, a piac megnyitásához kivitelezői munka már nincs hátra, tehát mindennel elkészültek az építők, így a használatbavételi engedély megszerzését követően visszaköltözhetnek a bérlők és megnyithat a piac.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy tavasszal, várhatóan legkorábban egy, legfeljebb két hónapon belül a piac megnyithat, a konkrét időpont attól függ, hogy mikor lesz meg az engedély, illetve mikor tudnak visszaköltözni a bérlők, s nekik mennyi időbe telik újra elindítani a boltjaikat. Addig azonban még sok adminisztrációs teendő van, a városnak szerződést kell kötnie a Pécsi Vagyonhasznosítóval az üzemeltetésre, nekik pedig a bérlőkkel. Ezt követően pedig minden üzletnek üzemelési engedélyt kell kérnie az új helyre.

A türelem viszont ebben az esetben is kifizetődő, mind az árusoknak, mind a vevőknek. A megvalósított fejlesztések eredményeként a piac teljes területét felújították, korszerűsítették az ezer négyzetméteres, fedett csarnokot. Az árusítóhelyeket, WC-ket, mosdókat is rendbe tették.

A városrészben élők kérték

A piac fejlesztését a helyiek kérték a közelmúltban a városvezetéstől, hiszen mint azt az Uránváros Konzultáció eredményei is mutatták, a válaszadó ezer uránvárosi család közel kétharmada szerette volna a piac modernizálását, a helyi termékek előnybe hozását.

A megvalósításhoz érkezett támogatás teljes egészében vissza nem térítendő, ráadásul önerőt sem kellett hozzá biztosítani, így a városnak nem kerül pénzébe ez a hamarosan befejeződő beruházás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!