nagy testvér

2019.02.18. 14:00

Tovább bővül a pécsi térfigyelő kamerarendszer

Sikeresen lezárult a pécsi térfigyelő kamerarendszer bővítésére kiírt legújabb közbeszerzési eljárás, így csaknem 136 millió forintos beruházás révén folytatódhat a város közbiztonsági helyzetének javítását célzó program. A hatvanöt új kamerát november közepéig kell telepítenie a nyertes vállalkozónak a város legkülönbözőbb részeire.

HLB

szerelik a térfigyelőkamerákat a belvárosban

Fotó: L. L.

Mint arról lapunkat Őri László alpolgármester kérdésünkre tájékoztatta, a kiviteli terv elkészítésére és a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást az önkormányzat pénzügyi és gazdasági bizottsága február 13-i ülésén lezárta. Így a legkedvezőbb ajánlat alapján az elnyert 135, 89 millió forint támogatásból a szerződéskötési moratórium letelte után megköthető a kontraktus a nyertes vállalkozóval.

Pécs alpolgármestere elmondta, hogy ebből az összegből 65 helyszínen telepítenek újabb kamerákat a szakemberek, emellett az adatok továbbításához szükséges átjátszókat is kialakítják, de sor kerül a meglévő rendszer korszerűsítésére is, hogy a kibővített hálózat képes legyen kezelni egyszerre 140 kamerát is. Mindezen túl egy új munkaállomást is létrehoznak a megfelelő üzemeltetéshez.

– A konkrét kivitelezési munkák csak a szerződéskötést követően, valamint az érintett területeken lévő lakóházak és az áramellátás biztosításához szükséges szolgáltatói – E.ON, Magyar Közút – hozzájárulások és egyéb engedélyek beszerzését követően kezdődhetnek el, azok azonban folyamatosan – fogalmazott a városvezető.

Őri szerint a tervek szerint az év végéig üzembe állhatnak az új kamerák.

Az alpolgármester kiemelte: az utóbbi években a térfigyelőrendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket a város azon részein, ahol már megtalálhatóak a berendezések.

– Számos esetben sikerült a rendőrségnek tetten érnie bűncselekmények elkövetőit, de önmagában a kamerák jelenléte is visszatartó erővel bír. A cél, hogy az emberek nagyobb biztonságban érezzék magukat és értékeiket, ezért a bővítéstől komoly eredményeket remélhetünk – tette hozzá az alpolgármester.

Fókuszban a közlekedési csomópontok

A mostani fejlesztés során számos olyan helyre (forgalmas kereszteződésbe, sűrűn lakott részekre) telepítik a kamerákat, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Így például – a teljesség igénye nélkül – lefedik Kertvárosban az iskolák környékét, az autóbusz-végállomást, a Lahti utcai körforgalmat, de lesz figyelő szem a sok balesetet okozó Kanizsa Dorottya és Postavölgyi út kereszteződésében is, valamint kamerát kap a Vásártér összes bejárata is. A keleti városrészben Fehérhegyen és környékén, Szabolcsfaluban, a Szeptember 6. téren és a Fekete gyémánt téren is felhelyeznek eszközöket – van, ahol többet is. A nyugati városrész sem marad ki, a Tüzér utca és Építők útja találkozásánál lévő forgalmi csomópontban és a Makay István út Ürögi fasorral kapcsolatos gyalogos-átkelőhelyen és kereszteződésben is figyelnek majd a műszerek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!