Nagyharsány

2019.02.10. 15:45

Virágzik a magyar kikerics a Szársomlyón

Virágzik a magyar kikerics a Villányi-hegység legmagasabb tömbjén, Szársomlyón.

Zs. K.

Az éles kelet-nyugati irányú gerinc sajátos és igen eltérő mikroklimatikus viszonyokat hoz létre a déli és északi oldalon, szubmediterrán klímájú területén zoológiai és botanikai ritkaságok jelentős számban fordulnak elő. A hegyen hetvenöt védett növényfajt találtak, közülük négy faj kizárólag itt fordul elő hazánkban.

A fokozottan védett terület kizárólag szakvezetővel látogatható, a Szársomlyó csúcsára a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság heti öt alkalommal indít garantált szakvezetéses túrát a Nagyharsányi Szoborparktól egyéni turistáknak és csoportoknak, illetve a magyar kikerics virágzása idején februárban szombati napokon 10 órától, ezek esetében előzetes regisztráció szükséges a nagy érdeklődés miatt. A túra hossza körülbelül öt kilométer, amelyre javasolt strapabíró, nem csúszós talpú lábbeli, ugyanis a mészkőfelszín nedves időben csúszóssá válhat. Ajánlott a réteges, időjárásnak megfelelő öltözék is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!