Opart

2019.03.13. 17:30

Elvarázsol ez az Időkerék – Bullás József festőművész képeiből nyílt tárlat

Vasarely művészetét, az opartot helyezi új dimenziókba Bullás József festőművész, a PTE tanára, akinek Időkerék című átfogó életmű tárlatán közel száz nagy méretű alkotás látható a Zsolnay-negyed m21 galériájában.

Mészáros B. Endre

Fotó: Tóth László

– Ha Vasarely ma élne, hasonlóan építkezne az optikai csalódás lehetőségeire. Az ön képein is új terek nyílnak az opartból, új vonalakkal, síkokkal, rétegekkel?

– Bizonyosan látható itt néhány festmény, ami Vasarelynek is tetszene. De azért ez már egy egészen más formavilág és jelentősen eltér a technikai megvalósítás is.

– Mióta létezik pécsi szál az életében?

– A nyíregyházi múzeumban a 70-es években Lantos Ferenc tartott rajzkurzust, ahol rögtön híve lettem a munkásságának. Még messzebbről indítva, egy gimnáziumi osztálykiránduláson a pécsi Modern Magyar Képtárban láttam egy Hencze Tamás képet, mely a festő pálya felé irányított, egy ilyen technikával készült művemmel vettek fel a Képzőművészetire is. Az ezredforduló előtt az Ernst Múzeumban egy időben volt egyéni kiállításunk Lantos Ferenccel.

– Mikortól meghatározó a „vasarelys” technika a művein?

– Az új évezredben, bár ecsettel hullámmozgásokat és optikai hatásokat már korábban is ábrázoltam. Az elején nem is annyira Vasarely, mint Hantai Simon hatott rám, és később Keserü Ilona is.

– Miért kódszám a képek címe?

– Mert ez egy vizuális műfaj nem verbális és ezzel is szeretném kizökkenteni a nézőt egy olyan másik világba, ahol kénytelen önmagát újra gondolni. Amúgy az opart festészetet, és Vasarelyt most újra felfedezik. Nem véletlen, hogy Párizsban a Pompidou Központban most nyílt átfogó Vasarely-kiállítás.

– Jól látom, hogy van valami sokkoló az ön opart technikájában?

– Volt tárlatvezetésem Párizsban, ahol egy 14 éves gyerek rosszul lett a rázuhanó térhatásoktól, epileptikus hajlam esetén például kifejezetten nem ajánlott ilyen képeket nézni.

– Hogy került Pécsre oktatni?

– Többször is hívtak tanítani többfelé, azonban csak három éve éreztem úgy, hogy feltorlódott bennem rengeteg kimondandó gondolat és Pécset választottam.

– Mit csinál a festőművész a műterem kötelékein kívül?

– Munkamániás vagyok, évente száz kisebb-nagyobb méretű festményem születik. Ha mégis lazítok, akkor főzök, a francia, thai, mediterrán és magyar konyha receptjei szerint.

Oktat a PTE Művészeti Karán is

Bullás József 1958-ban született Zalaegerszegen. Az általánost Nyíregyházán járta ki, ott is érettségizett a Vasvári Pál Gimnáziumban. Rajz-földrajz szakon kezdett a helyi főiskolán, majd felvették a Képzőművészeti Főiskolára, ahol 1986-ban mesterként végzett. Többek között Derkovits nívódíjat, Herman Lipót-díjat, Munkácsy-díjat is kapott. A PTE Művészeti Kar Festészeti tanszékén tanít három éve festészeti technikát, térábrázolást, és van egy festő osztálya. Felesége, Éva korábban galériát vezetett. Lányuk Rozi 18 éves, gimnazista. Budapesten élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!