TeSzedd!

2019.03.08. 17:30

Ezrek gyűjtik majd önként a szemetet Baranyában

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciót, amihez most is rengetegen csatlakoztak a megyéből. Baráti társaságok, munkahelyi csoportok, civil szervezetek is vállalkoztak az önkéntes szemétszedésre.

Mészáros Rita

Fotó: Laufer László

A TeSzedd! hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma, amelynek keretében szerte az országban, így megyénkben is, vállalkozó szelleműek ezrei „nagytakarítanak” szűkebb-tágabb környezetükben. Az akció idén március 18–24. között lesz, vagyis egy egész héten át lehet szedni a szemetet.

Csak Baranyában 150 találkozási pontot hirdettek meg, sok településen várják az önkénteseket. Igaz, a regisztrációs időszak vasárnap már lezárult, de ha valaki mégis úgy dönt, hogy szeretne részt venni, azt is szívesen látják. A találkozási pontok pontos helyszínéről és időpontjáról az akció honlapján (teszedd.hu) lehet tájékozódni.

Az önkénteseknek csak olyan dolgokat kell magukkal vinniük, amikre szükségük lehet napközben, egyébként a szervezők mindent biztosítanak, ami a szedéshez kell. Kesztyűt, zsákot és kötözőanyagot is adnak. Fontos, hogy csak olyan szemetet lehet összeszedni, ami nem veszélyezteti a testi épséget és az egészséget. Vagyis nem szabad építési-bontási törmeléket, gyógyszereket, autóakkumulátort, motorolajat vagy elektronikai berendezéseket gyűjteni. Viszont bármi más bekerülhet a zsákba, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető.

A megtelt zsákokat egy közös, jól látható helyen kell összegyűjteni. A szemét elszállításáról és ártalmatlanításáról az akció szervezői gondoskodnak.

Hasonló gyűjtést legutóbb 2017 szeptemberében szerveztek, akkor az egész országban 175 ezer önkéntes résztvevő 1732 helyszínt tisztított meg az eldobált és az illegálisan lerakott szeméttől. Az akcióhoz nemcsak magánszemélyek csatlakoztak, hanem civil szervezetek, oktatási intézmények és államigazgatási szervek is.

Vidéken is aktívak a szemétgyűjtők

Baranya megyében a legtöbb találkozási pont Pécsen és a környékén lesz, ebben a térségben közel ötven különböző helyszínen várják az önkénteseket a hét minden napján. Szintén sok találkozási pontot hirdettek meg Harkány és Villány környékén is. Ófalun igazi közösségi program lesz a szemétszedés, a munka után egy kis vendéglátással köszönik meg a jelentkezőknek a részvételt. Megszépül a Dombay-tó környéke, ahogy Orfű is. Az előzetes információk szerint legtöbben pénteken és szombaton fogják szedni a szemetet.

Az összes találkozási pontot nehéz lenne felsorolni, ezért aki tájékozódni szeretne arról, hogy a lakhelye közelében honnan indulnak csoportok, a TeSzedd! akció honlapján keresheti meg azokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!