Pécs

2019.03.02. 14:25

Metszési bemutatóra hívták a termelőket

Az idei évben hetvenéves jubileumát ünneplő Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet a hagyományokhoz híven metszési bemutatót szervezett a Szentmiklós-hegyi Kísérleti Telepen.

T. V.

Fotó: Löffler Péter

Mint ahogy már ezelőtt hatvankét alkalommal, az idei évben is metszési bemutatót tartottak Pécsen, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Szentmiklós-hegyi telepén. A bemutatót a mindennapi szőlészeti és borászati munkákhoz kapcsolódó, gyakorlatias témájú előadások előzték meg. A rendezvényre a helyi szakértők és kistermelők mellett az ország távolabbi pontjairól, partnerintézetekből is érkeztek vendégek, így Kecskemétről és a Balaton déli partjáról is voltak látogatók.

Dr. Jakab Gábor, az intézet vezetője megnyitójában visszatekintett a kutatóintézet elmúlt 70 évére. Dr. Kozma Pál, a Szőlőnemesítési és Génmegőrzési Osztály vezetője a kutatási programokat ismertette, a metszési munkát megalapozó megfigyelésekről és a vizsgálatok eredményeiről számolt be. Szeifert Gábor Digitalizáció a szőlészetben címmel, míg Jobbágy Miklós Alternatív derítési módszerek, tanninok és poliszacharidok használata palackozás előtt címmel tartott előadást.

Mint azt Kozma Pál lapunk kérdésére elmondta, a metszési bemutató és szaktanácsadási nap olyan alkalom, amelyen visszatekintenek az elmúlt év eseményeire, a levont tanulságokra. Ennek alapján néhány területtel kapcsolatban, például a rügyek állapotáról, a rügydifferenciálódásról, arról, hogy van-e atkaveszély, előrejelzést is adnak a termelőknek. Ezzel segítve a gazdák tevékenységét az év első időszakában.

– Korábban évente két alkalommal rendeztük meg az eseményt, egyet a partnergazdaságoknak, egyet pedig a kistermelőknek. Az elmúlt években a két eseményt összevontuk – fogalmazott Kozma Pál. Hozzátette: viszonylag kevés nagytermelő jön el, dominálnak a kistermelők, de van egy-két jelentősebb gazdálkodó is, mint például Somogyi Tibor, az ország legjelentősebb oltványtermesztője.

Az előadások befejeztével a tőkéknél a szőlőmetszéssel a gyakorlatban is megismerkedhettek az érdeklődők. Később pedig Hevér László borász-mérnök, borászati osztályvezető tartott évjáratelemzést, és mutatta be a kísérleti borokat.

Újabb szőlőfajtákkal jelentkeznek

A digitalizációval kapcsolatos és a borkezelés alternatív anyagairól szóló előadás is sokakat érdekelt. Az intézeti előadásban beszámoltak a biológiai alapú fejlesztés újabb eredményeiről, az egyes alapfajták értékesebb klónjainak állami minősítéséről. Ezen túl bemutatták az új, innovatív rezisztens, versenyképes minőséggel rendelkező fajták nemesítésében elért eredményeket is. Jelezték, hogy újabb vörösbor- és fehérbor-szőlőfajták állnak majd a termelők rendelkezésre, így kisebb környezeti áldozat árán termelhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!