krimi

2019.03.02. 15:30

Milliós károkat okoznak a vadorzók Baranyában

Nem mindennapi esetről számolt be a Magyar Madártani Egyesület Baranya megyei csoportjának egyik önkéntese.

M. R.

A közelmúltban ragadozómadárfészek-térképezést végzett a Kisszentmárton környéki erdőkben, amikor egy hurokba akadt fiatal szarvasbikát látott meg, olvasható az egyesület Facebook-oldalán. Vadorzók rakták ki az erős sodronyból készült hurkot, amely a bika agancsára tekeredett.

Az önkéntes a helyi természetvédelmi őrtől kért segítséget, aki a területileg illetékes vadásztársaságot riasztotta. A szakembereknek sikerült kiszabadítaniuk a szarvast a huroktól. A megrémült, de jó erőben lévő vad gyors vágtában távozott. A történet azonban itt nem ért véget, a szarvas alig ötven méter vágta után hirtelen elvágódott, és az avaron vonaglott. Messziről úgy tűnt, kitörte a nyakát, de szerencsére nem így történt. Mire a vadászok a közelébe értek, már felállt, és menekülni próbált. Ekkor látták, hogy egy újabb hurok tekeredett a nyakára. Az önkéntes beszámolója szerint ezt már valamivel könnyebben el tudták távolítani, és a szarvas végleg visszanyerte szabadságát.

– A vadorzók megyei szinten is milliós károkat okoznak – tudtuk meg Gondos Gyulától, a Baranya Megyei Vadászkamara titkárától. A hurokba akadt állatok legtöbbször a helyszínen elpusztulnak, nem kerülnek azokhoz, akik a csapdát kirakták. Nehéz felderíteni az ilyen eseteket, de a kamara szakemberei mindent megtesznek, hogy megfigyeljék és tetten érjék a vad­orzókat. Amennyiben ez sikerül, eljárás kezdeményezhető a tettesek ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!