fejlesztés

2019.03.20. 07:00

Science Park épülhet az Áper laktanya helyén Pécsen

Egy nemrég megjelent kormányhatározat Tudományos és Innovációs Park létrehozását teszi lehetővé Pécsen. A Science Park kialakításának célja, hogy magas beruházási és foglalkoztatási potenciállal rendelkező, innovatív tudásra és technológiára alapozó iparágakban tevékenykedő vállalatok települjenek a városba és a régióba. Betlehem József professzor, a Pécsi Tudományegyetem stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese szerint a kormány a PTE-vel közösen dolgozza ki a park koncepcióját.

HLB

Forrás: Shutterstock

A március elején megjelent egyik kormányhatározat értelmében a tudományos és innovációs parkok hálózatát építik ki az ország néhány kiemelt fejlesztési területén – így Pécsen is. A baranyai megyeszékhelyen létesítendő park célja a régió újraiparosítása, a társadalmi és gazdasági környezet revitalizációja.

– A Park koncepciójának lényege egy olyan, innovációt motiváló egyetemközpontú ökoszisztéma kialakítása, amelyben inspiráló vállalati fejlesztési igények találkoznak egyetemi kutatásokkal, ezáltal jelentősen nőhet a térség K+F+I teljesítménye is – fogalmazott Betlehem József professzor, a PTE stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese.

A beruházás egyik célja, hogy a PTE tudásbázisára építve elsősorban olyan, az innovációban élen járó egészségipari és infotech vállalatok, valamint a környezet- és energetikai iparban tevékenykedő cégek települjenek Dél-Dunántúlra, amelyek jelentős gazdaságélénkítő szerepet tölthetnek be.

– A Tudományos és Innovációs Park létrehozása összhangban van a Fokozatváltás a dél-dunántúli régióban elnevezésű programcsomag elemeivel, amely a PTE-re alapozott gazdaságfejlesztési program megvalósítását célozza meg. A kreativitást, a tőkevonzási képesség javítását és a fenntarthatóságot szem előtt tartó koncepció innovatív módon közelíti meg a sport, az egészségügy és az oktatás fejlesztésének kérdését, a digitalizációt és olyan regionális sajátosságokra is kitér, mint az egészség és a mezőgazdasági termelés kapcsolata, a földtani és energetikai innováció, a versenyképességet növelő új ötletek felkarolása – hangsúlyozta a professzor.

A Pécsre tervezett Science Park helyszíne a város keleti szélén álló egykori katonai laktanya hetven hektáros területe. Betlehem József szerint a komplexum létrehozása különösen indokolt a tudásrégióként számon tartott Baranya megyében, ahol az egyetem és kutatóközpontjai, valamint a regionális szakképzési rendszer együttesen biztosíthatják a folyamatosan megújuló, piacképes tudást számos tudományterületen és iparágban. Ráadásul a park vonzó működési környezetet biztosíthat a pécsi telephelyet kereső beruházók számára is.

A beruházás várható kezdetét és költségeit kormányhatározat fogja meghatározni, amelynek előkészítése – többkörös egyeztetésekkel, számos érintett (város, megye, régió) bevonásával – jelenleg is folyamatban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!