iskolai beíratás

2019.03.24. 15:30

Sok kisgyereknek most dől el a sorsa

Kezdődnek az általános iskolai beiratkozások, az állami intézményekben április közepén várják a leendő elsősöket és szüleiket.

Tóth Viktória

Hamarosan elindulnak a beiratkozások a megye általános iskoláiban – az intézmények elsőként a körzethez tartozó gyerekeket kötelesek felvenni. A Baranya Megyei Kormányhivatal járási hivatalai az idei évben is meghatározták a tanköteles tanulók első évfolyamra történő beiratkozásának időpontját, ez valamennyi baranyai járásban egységesen április 11-e és 12-e.

Azt, hogy a beiratkozásra a két napon pontosan mettől meddig fogadják a szülőket, gondviselőket, a járási hivatalok hirdetményei tartalmazzák, amelyek a kormanyhivatal.hu internetes oldalon tekinthetőek meg. Továbbá a szülők az adott település önkormányzatától, illetve a választott intézménytől is kérhetnek tájékoztatást.

A jogszabály szerint a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, de legkésőbb az azt követő évben tankötelessé válik. Idén tehát a 2013. augusztus 31-én vagy az előtt született gyermekeknek kell megkezdeniük az iskolát.

A szülő az adott évben tanköteles korba lépő gyermeket köteles beíratni a lakóhelye szerint illetékes vagy a választott iskola első évfolyamára.

A beiratkozáskor be kell mutatni a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímkártyát, és az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást.

Az iskola köteles felvenni azt a gyermeket, akinek lakóhelye, vagy tartózkodási helye a körzetében található.

A felvételéről az igazgató – harminc napon belül – hoz döntést, erről írásban értesítik a szülőt. A döntés ellen a szülő a közléstől számított tizenöt napon belül jogorvoslati eljárást indíthat. Amennyiben a választott iskola igazgatója a gyermek felvételét elutasító döntést hoz, a gyermeket a döntés jogerőre emelkedését követő öt napon belül kötelező beíratni a kötelező felvételt biztosító iskolába.

Figyeljünk az óvónők véleményére

Ha indokolt, van arra lehetőség, hogy a hatéves kort elért gyerek további egy évig az óvodában maradjon, de ehhez szakértői bizottság javaslata szükséges. Ha a szülők bizonytalanok, érdemes elvégeztetni az iskolaérettségi vizsgálatot. Itt felmérik többek között azt is, hogy a gyermek képes-e elfogadni az idegen helyzeteket, képes-e idegennel együttműködni, leválasztható-e a szülőről, óvodai közösségben be tudja-e tartani a szabályokat. Olyan eset is van, hogy az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget korábban elérte a gyerek, ekkor hatéves kora előtt megkezdheti az iskolát, ha a szülő kéri és a szakértői bizottság is engedélyezi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!