Szeszély és szenvedély

2024.04.29. 14:00

Magyar versek állnak áprilisi könyvajánlónk fókuszában

Nem véletlen, hogy április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját, hiszen ez a szeles és idén eléggé szenvedélyes hónap még a költőket is megihleti, átjárja az áprilist az irodalom. A versek mindenhol megjelennek, és ez inspirált minket arra, hogy áprilisi könyvajánlónkban magyar szerzők versesköteteit ajánljunk. Ebben segítségünkre Hári Viktória, a Csorba Győző Könyvtár munkatársa volt.

Czeczon Enikő

Nem könnyű a több ezer verseskötetből kiválasztani egy-két darabot, mert legszívesebben mindegyiket ajánlanánk olvasásra. Az első, amelyet Hári Viktória az olvasók figyelmébe ajánl, az Kiss Georgina első megjelent kötete, a Sötét évszak. A szerzőről azt fontos tudni, hogy pécsi kötődésű, a Leőwey Klára Gimnáziumban tanít magyart és filozófiát.

magyar, versek, ajánló
Magyar versekről beszélgettünk
Fotó: ViDI Studio / Forrás: Shutterstock

A Závada Péter által ajánlott kötettel kapcsolatban gyakran emlegetik Teed Hughes angol költő Varjú kötetét, hiszen Kiss Gerogina veresekötet több ciklusra oszlik, és szerepel benne egy Varjú-ciklus is, amelynek ajánlása magának Hughes-hoz szól.

Egymásra válaszolnak a klasszikus és kortárs magyar költők versei

Második kötetként a Tilos az Á sorozatba tartozó Viszek egy szívet című kiadványt ajánlotta Hári Viktória, amelyben klasszikus és kortárs költők versei kaptak helyet egymás mellett. Mondhatni, a két párhuzamba helyezett mű válaszol a másikra, ezért is kaphatta azt az alcímet a kötet, hogy Egymásra felelő versek. A klasszikus versek között találunk Ady és Kosztolányi művet is.

Amit mindenképp kiemelnék a kötettel kapcsolatban az az illusztráció

  mondta a CSGYK munkatársa. Gera Alexandra lengyel illusztrátor dolgozott a kiadványon, amelyben minden nagyobb fejezet előtt van egy nagyobb illusztráció, illetve minden vers mellett találunk egy kisebbet is. Ezek plusz élményt nyújtanak az olvasáshoz.

Hári Viktória harmadik kötetként Áfra János Omlás című verseskötetét ajánlja, amely egy életmű összegző írás.

A kötet olvasói szerint nagyon könnyen el lehet merülni benne, és töprengésre is késztet

  informált minket a CSGYK munkatársa, aki azt is megosztotta velünk, hogy Áfra János egy Debrecenben élő költő, műkritikus, akit több díjat is bezsebelt az évek alatt, amelyek közül az egyiket, az Erzsébetvárosi irodalmi ösztöndíjat 2023-ban kapta meg, valamint ő az, aki megalapította a KULTer.hu kortárs kultúrportált.

További versesköteteket ajánl Hári Viktória, a Csorba Győző Könyvtár munkatársa a bama.hu videójában. 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!