Baranyai körkép

2019.04.01. 11:30

A felelős gazdi kötelessége beoltatni a házi kedvencet

A legtöbb baranyai településen ebben az időszakban végzik az ebek összevezetett veszettség elleni védőoltásának beadását. Erre az év folyamán máskor is sor kerülhet, a lényeg, hogy háziállatunk mindig rendelkezzen védelemmel a kór ellen.

Tóth Viktória

A kutyák összevezetett vakcinázását számos helyszínen és időpontban végzik az állatorvosok, az oltási időszak általában májusig tart. Az állattartó törvény által kötelezve van minden három hónapos kort elért ebet veszettség ellen saját költségére beoltatni. Az oltás díja hatóságilag nincs megszabva, általában 4000–5000 forintba kerül ebenként, de ez állatorvosonként eltérő lehet. A három hónapos kort elért állatokat harminc napon belül, majd az oltást követően hat hónapon belül újra be kell oltatni, ezután évente kell ismételni az oltást.

Nem is gondolnánk, de a veszettség a mai napig fenyegetheti a be nem oltott állatainkat, mondta dr. Hartung István magánállatorvos.

– Egyre csökkenő számban, de minden évben van veszettséggel kapcsolatos eset, e téren nem is igazán várható változás a közeljövőben. Fontos lenne a macskák vakcinázása is, mert közülük nagyon kevesen vannak beoltva, és azt tapasztaljuk, hogy egyre gyakoribbak a veszett macskák által ember felé közvetített veszettséggyanús sérülések – fogalmazott érdeklődésünkre az állatorvos.

Az összevezetett eboltást megszervezni már nem kötelező, mivel számos kisebb településen is működik állatorvosi rendelő, azonban Baranyában szinte majdnem minden községben van erre lehetőség. Az összevezetett oltás elmaradása nem ad felmentést a kutyatulajdonosoknak, az évenkénti vakcinázás mindenképpen kötelező. Ennek elmulasztása szabálysértési eljárást von maga után, s akár 50 ezer forintos bírságot is kiróhatnak a felelőtlen kutyás gazdira.

A veszettség elleni védekezés a háziállatokat is védi

Fontos tudni, a védőoltás beadatását csak mikrochippel ellátott ebeknél lehet elvégezni. Az összevezetett vakcinázások alkalmával általában a kutyatulajdonosoknak lehetőségük van a chipet behelyeztetni, majd utána az eb megkaphatja a szükséges védőoltást. A kutyák számára a veszettség elleni oltás alkalmával a féreghajtás is kötelező.

A veszettség elleni védekezés fontos eleme rókák immunizálása. Baranya megyében április 3. és 8. között végzik a folyamatot, melynek során repülőgéppel vakcina tartalmú csalétket helyeznek ki lakott területen kívül, erdőkben, mezőkön. Ennek elfogyasztása háziállatok számára felesleges, és csökkenti annak az esélyét, hogy a rókák védetté váljanak. Így április 3–29-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelnek el a megyében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!