Pécs

2019.04.15. 11:30

A középfokú pályaválasztás segítő eszköze lett a szakmák éjszakája

Kézbe kerültek a hébérek, a sütőformák, a habverők, de a különböző szerszámok is. Nagy volt az érdeklődés a baranyai szakiskolákban.

Zsíros Krisztina

dav

Országszerte 160 település 467 szakképző intézménye várta az érdeklődő diákokat a Szakmák Éjszakája rendezvénysorozaton péntek este, köztük természetesen megyénk valamennyi szakképző intézménye is érdekes és élményt adó programokkal várta a résztvevőket. A látványos bemutatók, interaktív tevékenységek mottója: „Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg!”. A négy évvel ezelőtt elindított esemény révén több száz szakmát ismerhettek meg a pályaválasztás előtt álló fiatalok.

A Pécsi Szakképzési Centrum (PSZC) Komlói Szakgimnáziumában például a Lego robotok építésébe és programozásába engedtek bepillantást a tehetséges diákok és tanáraik, emellett a diákok saját kabalatárgyat, vagy kulcstartót tervezhettek, sőt, a 3D nyomtatóval elkészített tárgyakat haza is vihették a tanulók. A szociális szakma iránt érdeklődők interaktív foglalkozás keretében mutathatták be a kisgyermekek gondozását, illetve élményszerű műhelyfoglalkozások keretében a kisgyermekek nevelésével, fejlődésével kapcsolatos tudnivalókat is megismerték.

A Sellyei Mezőgazdasági Szakgimnázium is különlegességgel készült az általános iskolásoknak, a résztvevőket a pávagalamb-tenyésztés elméleti és gyakorlati tudnivalóit hallgathatták meg az előadás keretében.

A pécsváradi PSZC II. Béla Gimnáziumába érkezők is számos foglalkozást kipróbálhattak. A sütőipari tanteremben például brióst és kalácsot készíthettek a gyerekek, a húsipari termékgyártó szakma iránt érdeklődők pedig a húsipari tanműhelyben korszerű gépeken próbálhatták ki a kolbásztöltés folyamatát, de íjjal és légpuskával is lőhettek, vagy a kiépített akadálypályán harcászkodást és kommandózást gyakorolhattak.

A Siklósi Garai Miklós Szakgimnáziumban a vendéglátás iránt érdeklődőket várták, az intézmény hét helyszínen várta a diákokat, egyebek mellett díszasztal terítésben, konyhai munkákban, főzésben remekelhettek a lelkes tanulók. A fodrászat iránt érdeklődők hajfonási technikákat sajátíthattak el, de aki pedig maga is beült a székbe, új frizurával távozhatott.

A jó kezdeményezésekkel felkeltették az általános iskolások érdeklődését

A mohácsi Marek Sportcsarnokban pénteken délelőttől a Szakmák napja bemutató kiállításon helyi vállalkozások által mutatták be és tették vonzóbbá a szakmákat az általános iskolák felső tagozatosainak. A programon a gyerekek interaktív, játékos módon ismerkedhettek meg a gépekkel, eszközökkel, alapanyagokkal, folyamatokkal. A PSzC Mohácsi Radnóti Miklós Szakgimnáziuma 18 órától nyitott műhelyekkel várta az asztalos, eladó, hegesztő, lakatos, kőműves, szakács, valamint vendéglátás szakmái iránt érdeklődőket. Teremlabdarúgó tornával és kincskereső vetélkedővel is színesítették a programot.

Villányi Teleki Zsigmond Szakképzőben hat különböző helyszínen mutatták be játékos feladatokon keresztül a szőlész-borász szakma szépségeit a beremendi, a nagyharsányi, valamint a siklósi Sztárai Mihály református általános iskola tanulóinak.

– A gyerekek illatmintákat próbáltak felismeri, saját boros címkét terveztek, bemászhattak a tartályba. Boros palackokat töltöttek meg géppel, hébert vagyis lopót használták a mintavételhez vagy kóstoláshoz. A kertészeti szakma iránt érdeklődők tápkockát készítettek, a virágkötészet szakma bemutatóján pedig húsvéti ajtó- vagy ablakdíszt készítettek. Nagyon érdeklődő volt mindenki, biztosan szép emlékekkel és ötletekkel tértek haza – mondta Fujtó Brigitta, az intézmény pedagógusa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!