Könnyítés

2019.04.04. 16:40

Adófizetés: ha egyben nem megy, részletekben is lehet

Továbbra is biztosítja az egyre népszerűbb pótlékmentes automatikus részletfizetést a magánszemélyeknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

W. K.

Fotó: Laufer L.

Az automatikus részletfizetés igénylésekor a hivatal nem vizsgálja az adózó jövedelmi és vagyoni viszonyait. Ha a feltételek teljesülnek, automatikusan megadják a lehetőséget. A kedvezmény – amely csak adótartozásra engedélyezhető – legfeljebb 12 hónapra igényelhető, ha az adózó adótartozása nem haladja meg az ötszázezer forintot.

Az szja-bevallásban választható részletfizetés is kiváltható ezzel a kedvezménnyel, ha az adózó részére könnyebbséget jelent a bevallásban választható 6 hónapnál hosszabb futamidejű részletfizetés.

Ha valaki a havi befizetéseket elmulasztja, a részletfizetési kedvezményt elveszíti, tartozását egyben kell megfizetnie.

Lehetősége van ismételten részletfizetést kérni, de ennek engedélyezésekor a hivatalnak már a jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeket is vizsgálnia kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!