feladat

2019.04.08. 20:00

Az egész faluról gondoskodnak: hasznos szolgálatot lát el a falugondnok

Az apró falvakban szinte nélkülözhetetlen ellátási forma a falugondnoki szolgálat, hiszen általuk talán kevésbé érzékelik a város távolságát a lakók. Hol kevesebb, hol több feladattal bízzák meg a falugondnokot, a széleskörű munkájukat minden településen elismerik.

Zs. K.

Lothárdon a kezdetektől fogva van falugondnok.

– Annak aki már nehezebben mozog, vagy nem tudja megoldani a napi utazást, azoknak nagy segítség ez a szolgáltatás – mondta Ostyánszki Anna, Lothárd polgármestere. A településen a falugondnok irányítja reggelente a közmunkásokat, illetve elviszi az időseket a kórházba szakrendelésre vagy kezelésre. Azok az emberek, akiknek nincs erre lehetőségük, bármilyen rendezvényre, programra el tudnak jutni a falubusszal, de például ügyintézéssel is meg lehet bízni a falugondnokot. Ezen túlmenően ő látogatja az időseket, akiknek a rokonai nem Lothárdon élnek, összegyűjti, hogy kinek, milyen gyógyszerre van szüksége és ki is váltja a lakóknak.

A csebényi önkormányzat falubusza havonta 1000–1500 kilométert megy, a Szigetvártól 25 kilométerre fekvő településen a fenti szolgáltatásokra itt is igényt tartanak az itt élők.

– Azoknak a lakóknak, akik művelik a kertjüket, a szántás és a talajmarózás ingyenes. Ezt én végzem az önkormányzat traktorjával. Viszem a lakókat bevásárolni, szakrendelésre vagy rendezvényre, emellett a hivatalos ügyeik intézésével is megbíznak – mondta Kulcsár Gábor, Csebény falugondnoka. Ezen kívül szünidőben az iskolásoknak is ő viszi az ebédet Horváthertelendre, Ibafára és Csebénybe. A levelek, szórólapok kiosztása szintén az ő feladata, éppúgy, mint az üzemanyag beszerzése az önkormányzatnak és takarmány azoknak a gazdáknak, akiknek a szállításban tud segíteni.

Több helyen is lehetne

A falugondnoki szolgáltatás az esélyegyenlőség érdekében jött létre 26 éve. Minden hatszáznál kisebb létszámú település jogosult a szolgáltatásra, de Baranya megyében sem mindenhol élnek ezzel a lehetőséggel. A működtetés engedélyhez kötött, amit a helyileg illetékes jegyző ad ki. Emellett feltétel még az önkormányzati rendelet, a szakmai program megalkotása, a falubuszhoz kötött követelmények megléte és a falugondnok személyes igazolása, hogy részt vett a munkaköréhez kapcsolódó képzésen. Jelenleg 3,1 millió forint az éves normatív támogatás, ebből kell finanszírozni a falugondnokok bérét és a falubusz költségeit is, de általánosságban elmondható, hogy ez az összeg nem elegendő, hol 500 ezer, hol kétmillió forinttal kell az önkormányzatnak kiegészítenie a szolgálat ellátására kapott normatívát.

 

Címkék#falugondnok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!