szigetvár

2019.04.09. 14:00

Dübörög a forgalom, remegnek a falak

Tarthatatlan a helyzet a 6-os út szigetvári belterületi szakaszán, a zaj-, és légszennyezettség évtizedek óta megkeseríti a helyiek életét.

T.V.

A város közlekedési problémáinak egyik fő okát az átmenő forgalom terhe jelenti. Szinte elviselhetetlen a Széchenyi utcában és a Görösgali úton lakók számára az évről évre fokozódó forgalomnövekedés. Míg a kétezres évek elején naponta körülbelül 4 ezer jármű haladt át ezen a kritikus útszakaszon, ma már átlagosan 15-20 ezer gépjármű jár azon az úton amelyet egy baleset esetén csak 40 kilométeres kerülővel lehetne kikerülni, mert nincs vele párhuzamos belterületi szakasz.

A lakók arról panaszkodnak, hogy nem merik egyedül átengedni gyermekeiket az úton, reggelente pedig alig bírnak autóikkal kiállni a portájukról. Többek között a kamionok és a mezőgazdasági járművek miatt hatalmas a zaj- és légszennyezettség, sokszor aludni sem tudnak emiatt éjjel az emberek.

A Szigetvári Emberekért Egyesület kezdeményezésére, április 12-én 16–17 óra között gyalogos félpályás útlezárás lesz a Széchenyi utca Almás-híd feletti szakaszán, valamint a résztvevők felvonulnak a 6-os út Almás-patak utcai szakasza és az Almás-patak közötti járdán. A témában egy nyílt levelet is megfogalmaztak a város képviselői számára.

Varga Zoltán alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője, az egyesület alelnöke elmondta, céljuk a figyelemfelhívás. Az, hogy vagy egy elkerülő út épüljön, mely tehermentesítené az utat, vagy legalább két olyan városi gyűjtőút építését finanszírozza az állam, amely alternatívát jelent az átmenő forgalom számára.

Megkérdeztük: valóban elviselhetetlen a forgalom?

Gadár Zoltán: Túl sok az autó és az út minősége is nagyon rossz. Ha a kamion belemegy ezekbe a repedésekbe remeg a ház, csörömpölnek a poharak a vitrinben. Ha egy fél napot eltölt itt valaki, rögtön rájön, hogy mi a probléma. Én ebben az utcában élek kiskorom óta, mindig is azt mondtam, ha valaki a főútvonal mellé költözik, akkor viselje el a forgalmat, de ez már túlzás.

Dinnyés Árpádné: Mi valamivel több mint harminc éve lakunk itt, persze abban az időben még nem volt ekkora forgalom, de egyre nőtt az autók száma és most már legalább húsz éve fennáll a probléma. Az útszakasz parkoló autókkal is rendszeresen dugig van, mivel itt található az utcában az óvoda, és ha a szülők az út mellett parkolnak, akkor még elviselhetetlenebb a helyzet.

Magyar István: Évtizedek óta húzódó probléma, hogy ennek az útnak az Almás-pataktól a volt konzervgyárig akkora a leterheltsége, hogy az már elviselhetetlen. Megrepednek az épületek, a házban rezegnek a szekrények. Az is probléma, hogy amikor elkészült a közművesítés, nem összefüggően csinálták meg az aszfaltozást, hanem sávonként. Most vízszintesen és függőlegesen is reped az út.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!