nomen est omen?

2019.04.13. 20:00

Sokan nem tudnak azonosulni kapott nevükkel

Egyre többen változtatják meg a nevüket. Valaki azért, mert elvált vagy azért, mert éppen házasodik. Valaki így lázad szülei döntése ellen, másoknak pedig egyszerűen nem tetszik a név csengése, de akadnak olyanok is, akik nem tudnak azonosulni a saját nevükkel. Így a névváltoztatás lehetősége bárki számára elérhető.

B. D.

Egy állampolgár nevének megváltoztatását a központi anyakönyvi szerv engedélyezheti. Kiskorú gyermek esetében ugyanezt a törvényes képviselője kérheti.

Nevünk megváltoztatása semmiképpen sem olcsó mulatság, az eljárási illeték első alkalommal 10 000 forint, ezután már minden újabb névváltoztatásnál 50 000 forintba kerül.

Fontos figyelni arra, hogy ha a központi anyakönyvi szerv első alkalommal nem fogadja el az indokolásunkat, akkor a következő alkalommal már 50 000 forintot kell fizetni, az előző összeg pedig elvész. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő indokkal támasszuk alá a kérelmünket. Ezen túl még az új névvel ellátott igazolványok kiállításért is fizetnünk kell, bár szerencsére illetékmentes többek között a személyigazolvány és a lakcímkártya kiállítása is. Továbbá figyelnünk kell arra, hogy az előző névváltoztatás hatálybalépésétől számított 5 éven belül újabb névváltoztatás szerint nincs lehetőség, csak különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén.

Retkes Péter lapunknak beszélt arról, miért változtatta meg a vezetéknevét Lovasra.

– A válasz egyszerű. Kis koromban rengeteget cukkoltak a nevemmel és nem akartam, hogy a születendő gyermekem is hasonlóan járjon a későbbiekben. Természetesen ez azzal járt, hogy a feleségemnek ismét fel kellett vennie az új vezetéknevem, szerencsére ehhez nem kellett külön kérelmet beadni. Ezt követően egy egész hónapot átölelő hercehurca következett, hogy a személyigazolványtól kezdve a jogosítványig, minden iraton módosítsuk a nevünket. Azon a ponton úgy éreztük a párommal, hogy ennyit nem ér az egész. De mostanra örülünk, hogy végigcsináltuk és boldogok vagyunk az új nevünkkel – mesélte (Retkes) Lovas Péter.

Hogy néz ez ki a gyakorlatban?

A kérelmet a megadott formanyomtatványon személyesen kell benyújtani bármely polgármesteri hivatal anyakönyvvezetőjénél, külföldön élő magyar állampolgár esetén az illetékes magyar konzulnál. Kiemelt fontosságú, hogy indokolást is kell fűznünk hozzá. A névváltoztatásról a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal vezetője dönt, döntésében szabadon mérlegel. A névváltoztatásról okiratot állítanak ki, a névváltoztatást engedélyező határozat pedig a meghozatalát követő 16. napon válik jogerőssé, innentől kezdve tehát már hivatalosan is használható a név. Csak a Magyar Tudományos Akadémia által összeállított névjegyzékből választható név. Nem kérhető a hagyományoktól eltérő hangzású, magyartalanul képzett név, illetve olyan titulus sem, amely személyhez fűződő jogot sért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!