mozsgó

2019.04.14. 18:10

Söprűvel fürdettek? – Aktivizálták magukat a jogvédők

Egy jogvédő civil szervezet panasszal fordult az alapvető jogok biztosához, miszerint a Mozsgón működő, fogyatékossággal élő embereket ellátó ápoló-gondozó intézményben súlyosan bántalmazták, megalázták a bentlakókat.

Zs. J.

A bejelentő beszámolója szerint a gondozottak fürdetése során 10–12 nőt és férfit együtt meztelenre vetkőztetve először egy söprűvel lesöpörtek, majd egyetlen szivaccsal megmosták őket. A beadványhoz filmanyagot is csatoltak, ahol a bentlakók fizikai és verbális bántalmazása látható. Volt, amikor ágyban, vagy fürdőzés közben ütlegelték a gondozottakat.

Az alapvető jogok biztosa a civil bejelentés nyomán folytatott helyszíni vizsgálata sem cáfolni, sem alátámasztani nem tudta, hogy történt-e súlyos bántalmazás a fogyatékossággal élő embereket ellátó mozsgói intézményben.

Székely László ombudsman vizsgálata azonban érzékelhető problémákat tárt fel a nagy létszámú intézmény működése, tárgyi és személyi feltételei kapcsán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!