borászat

2019.04.29. 16:20

Villány és Bad Vöslau lettek a portugieser-vébé idei bajnokai

Címkék#portugieser

A kékoportó, azaz portugieser szőlőfajtából készült borok egyetlen tematikus világversenyén idén hat ország 102 bora került a 9 országból Pécsre érkezett zsűritagok poharába. A négy bajnoki címen 2019-ben fele-fele arányban magyar és osztrák bortermelők osztoznak.

bama.hu

A Portugieser du Monde borversenyt idén hetedik alkalommal rendezte meg a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin szerkesztősége. A verseny zsűrijében helyet kapó indiai, mexikói, egyesült államokbeli, dán, olasz, brit, lengyel, szerb és magyar szakértők április 26-án négy kategóriában keresték a champion-díjast: a friss, 2018-as portugieserek, a régebbi évjáratú fajtaborok, a felerésznél több portugiesert tartalmazó házasítások és a különlegességek (rozék, pezsgők, desszertborok). A villányi Bock Borászatban megrendezett borminősítésen 102 bor került a zsűritagok poharában, hat ország legjobbjai versengtek a bajnoki címekért és az arany-, valamint ezüstérmekért.

A zsűri elnöke, dr. Kosárka József borakadémikus szerint az idei mezőny rendkívül izgalmas, volt, sok kiváló bort kóstolhattak meg, ugyanakkor szigorúak is voltak a bírák, hiszen az érmeket csak a borok legfeljebb ötven százaléka érdemelhette ki.

Champion-díjak 2019:

2018-as évjáratú portugieserek Champion-díja:

GÜNZER CSALÁDI BIRTOK Portugieser Szüret 2018 (Villány, Magyarország)

WEINGUT HARALD SCHACHL Granat 2018 (Thermenregion, Ausztria)

Régebbi évjáratú portugieserek Champion-díja:

WEINGUT HARALD SCHACHL Granat 2017 (Thermenregion, Ausztria)

Portugieser-alapú házasítások Champion-díja:

LELOVITS TAMÁS PINCÉSZETE Redy 2018 (Villány, Magyarország)

A portugieser borkülönlegességek kategóriában a zsűri nem adott ki champion-díjat. Összesítettben a legmagasabb pontszámot LELOVITS TAMÁS PINCÉSZETE Redy 2018 bora kapta. Az idei Portugieser du Monde-on a 4 champion mellett 17 arany- és 29 ezüstérmet kaptak a borok.

A díjátadót a verseny másnapján, április 27-én, a Pécsi Tudományegyetem KPVK Aulájában rendezték meg, ahol dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere, a rendezvény fővédnöke, Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Kosárka József, a zsűri elnöke, valamint Győrffy Zoltán, a verseny igazgatója, a Pécsi Borozó főszerkesztője nyújtották át a legjobbak által kiérdemelt diplomákat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!