Projektzáró

2024.05.23. 14:08

Megújult a szolgáltatóház Siklóson (galéria)

Korszerű, esztétikus épület fogadja mostantól a Köztársaság térre érkezőket. A szolgáltatóház fejlesztésével tovább bővült a projektek köre, melyek Siklóst előreviszik. A beruházás projektzáró rendezvényét május 23-án tartották.

Tóth Viktória

Fotó: Löffler Péter

Nagy szükség volt már a siklósi szolgáltatóház felújítására, energetikai korszerűsítésére.

Siklós, szolgáltatóház, fejlesztés
A szolgáltatóház fejlesztésével tovább bővült a projektek köre, melyek Siklóst előreviszik
Fotó: Löffler Péter

– Az itt dolgozók olyan körülmények között végezték a munkájukat az elmúlt évtizedekben, ami méltatlan volt. A siklósiak, illetve a környékbeliek, akik ebbe a házba bejöttek, azt látták, hogy itt 30 éve megállt az élet

 – ismertette a beruházás fontosságát Riegl Gábor polgármester. – Ennek az épületnek a felújítása az első lépése annak, hogy ez a területegység teljes egészében megújulhasson.

A siklósi tér komplexen megújul

Mint mondta, a területegység megújítása az energetikán túl szól majd a tér teljes rekonstrukciójáról, egy olyan közösségi térnek a felújításáról, átalakításáról, létrehozásáról, amitől azt várják, hogy egyfajta kapuként funkcionáljon akár Pécs, Máriagyűd irányából, akár a Harkányból ideérkezők számára. A már megtervezett, három ágú körforgalommal válik majd komplexé az a fejlesztési csomag, amiben több mint 600 millió forint értékben tudják a városnak ezt a területi egységét felújítani.

A szolgáltatóház 108 millió forint pályázati támogatásból és több mint 10 millió forint önkormányzati önerőből újult meg. A külső homlokzatára és a tetőre is utólagosan hőszigetelés került, az elavult, korszerűtlen homlokzati nyílászárók korszerű, hőszigetelő üvegezésű nyílászárókra lettek cserélve. A fejlesztés hatására a jövőben csökken az épület energiafelhasználása, üzemeltetési költsége, és az üvegházhatású gázok kibocsátása is. A széndioxid kibocsátás további csökkentése érdekében az épület tetejére napelemek kerültek. Megvalósult az épület földszinti akadálymentesítése, valamint az infokommunikációs akadálymentesítés.

Junácski András, a Baranya Vármegyei Közgyűlés alelnöke is elmondta ünnepi gondolatait. Úgy fogalmazott, hogy ezeknek a beruházásoknak a legfőbb célja az esztétika mellett az, hogy energetikai kiadáscsökkentést ér el vele a város. Ezeket a forintokat a siklósiak közössége másra fogja tudni majd elkölteni.

– Baranya vármegyében a TOP-Plusz projektek keretein belül 28 ilyen projektet tudtunk támogatni mintegy 3,3 milliárd forint összegben

 – hangsúlyozta az alelnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!