Paks II.

2019.05.14. 11:30

Különleges képzés indul ősztől a Pécsi Tudományegyetemen

Egy tegnap megkötött együttműködésnek köszönhetően szeptembertől indul a Pécsi Tudományegyetemen egy különleges, erőművi üzemeltetési szakmérnök szakirányú továbbképzés.

Tóth Viktória

Képzési együttműködés jön létre Paks II. Akadémia néven az új atomerőművi blokkok kivitelezéséért felelős projekttársaság, azaz a Paks II. Zrt. és hat egyetem között. A program keretében szeptembertől vehetnek részt a hallgatók az alapképzésre épülő atomerőművi üzemeltetési szakmérnök megnevezésű szakirányú képzésben. A Pécsi Tudományegyetem is a leendő képző intézmények között szerepel, az erről szóló támogatási szerződés aláírását hétfőn ejtették meg az egyetem rektori tanácstermében.

Miseta Attila, a PTE rektora az eseményen elmondta, mintegy két hete írtak alá az egyetemen Süli János miniszterrel egy szerződést, ennek egyik fontos eleme az, hogy a képzést, szakképzést segítsék. Ezzel kapcsolatban készült el az a szerződéstervezet, melyet most írtak alá.

Lenkei István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, amikor az atomerőmű új blokkjainak építésével kapcsolatos döntés megszületett, akkor teljesen egyértelmű volt, hogy sok új szakemberre is szükség lesz.

– A szakmérnökképzésből kikerülő szakemberek jó eséllyel dolgozhatnak az új blokkok építésében, üzemeltetésében – fogalmazott Lenkei.

A Paks II. Zrt. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel és a Dunaújvárosi Egyetemmel együttműködésben dolgozta ki a tananyagot. A hat egyetem a Paks II. Zrt. anyagi támogatása mellett indítja el az új szakot, a Paks II. Akadémia keretében. A képzés a hallgatók számára térítésmentes lesz.

A dokumentumot Mittler István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója, Lenkei István vezérigazgató, Miseta Attila rektor, Jenei Zoltán kancellár és Medvegy Gabriella, a Műszaki és Informatikai Kar dékánja írta alá.

Versenyképes tudásra tesznek szert

A szakirányú továbbképzés két féléve alatt a hallgatók gyakorlati tudást szereznek az energiaipar kapcsolódó részéből, alapszintű ismeretekkel gazdagodhatnak az atomerőmű technológiai részleteiről, az üzemeltetés folyamatáról, a nukleáris biztonság alapjairól, az atomerőmű biztonságos működéséről. Az ősszel induló továbbképzésre a választott intézmény felvételi rendje szerint lehet jelentkezni, amelynek részletei az adott intézmény honlapján találhatóak meg. Mint az a sajtótájékoztatón elhangzott, az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök- képzést elvégző szakemberek megalapozhatják jövőjüket egy olyan iparágban, amely a következő évtizedekben kiemelt szerepet tölt be úgy a hazai, mint a nemzetközi energiaszektorban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!