közgyűlés

2019.06.20. 17:30

Jó helyre került a 4,7 milliárd forintos költségvetési megtakarítás

A pécsi képviselő-testület negyven témában hozott döntést csütörtöki ülésén, közülük is kiemelkedett a tavalyi gazdasági évben sikeresen kigazdálkodott 4,7 milliárd forint elosztásáról szóló napirendi pont.

HLB

A nyári szünet előtti utolsó rendes közgyűlésen nem unatkoztak a városatyák, számos jelentős ügyben kellett döntést hozniuk. Mint ismert, az önkormányzat annyira jól gazdálkodott tavaly, hogy 4,7 milliárd forint többlet keletkezett a büdzsében. A mai ülésen kiderült, hogy milyen célokra használja fel a város ezt az összeget.

Páva Zsolt polgármester szavaiból kiderült, hogy józan és megfontolt javaslatcsomagot állítottak össze. Nem költekezésről van szó, hanem a város fejlődését célzó olyan programok és fejlesztések támogatásáról, amelyek korábban forrás hiányában nem valósulhattak meg.

Jut pénz ipari parkok fejlesztésére (300 millió), a Lánc utcai tömb szociális bérlakásainak rehabilitációjára, a kertvárosi házi segítségnyújtás fejlesztésére, de kap támogatást a Radnóti óvoda (játszóház kialakítására), a Családsegítő Központ (40 millió), tízmilliót fordítanak az uránvárosi rendelőintézetben lévő háziorvosi praxis felújítására, a Nemzeti Színházhoz 57 millió érkezik, 50 milliót adnak a helyi vállalkozásfejlesztési alapnak, de 40 millióból rendbe teszik a Magyarürögi út járdáit is.

A Biokom összesen 559 millió forintban részesül a közterület-kezelési és városüzemeltetési feladatainak ellátására, ebből hatvanmillió jut a közmunkaprogramra. A Tüke Busz 600 millióval gazdagodik, de már folyamatban lévő fejlesztések lezárásához szükséges forrásokat kap a hirdi és a Pákolitz utcai óvoda, 90 milliót az uránvárosi rendelő, valamint százmillió forintot fordítanak az egykori Ifjúsági Ház és a Centrum parkoló fejlesztésére. Hetvenmillió forintot csoportosítanak át a közétkeztetést végző Hungast által kért áremelés fedezetének biztosítására, az óvodapedagógusok cafeteriajuttatásaira pedig 12,6 millió forintot különítettek el.

Hitelhez juthat a Tettye Forrásház

Többmilliárdos hitelt vehet fel a Tettye Forrásház, a forrásra a víziközmű-hálózat felújítása miatt szükség. A pécsi rendszer nagyon elavult, egyes részein százévesnél idősebb vezeték szolgálják a lakosságot, más vezetékek pedig a 30-40 évvel ezelőtt alkalmazott technológia miatt a várható élettartamuk felett üzemelnek már. A mostani elképzelések szerint egy négyéves fejlesztési projekt 15 évre optimalizálná az üzemeltetést. Ennek költsége 11,5 milliárd forint, az ehhez szükséges forrást biztosítaná a tervezett hitelfelvétel – amire egyébként az év végéig biztosan nem kerül sor.

Az ülésen kiderült, hogy mivel kevesebb gyerek született, három óvodai csoporttal kevesebb indul ősszel a városban. Az e-buszok várhatóan jövő márciusban megérkeznek Pécsre, ahogy az is eldőlt, hogy fedezetet biztosítanak az új vásárcsarnok megépítéséhez szükséges több százmillió forint többletforrásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!