legenda

2019.06.16. 20:00

Szobrot állítottak Báling József, Baranya első díszpolgára emlékére – videó!

Elegáns úr áll a fekedi templom előtt bőrkabátban, nyakkendősen, kezében kalappal. A falu nagyja ő, Báling József, a Dunántúli Napló legendás főszerkesztő–helyettese, Baranya első díszpolgára, a Baranya Megyei Német Önkormányzat első elnöke.

Mészáros B. Endre

Életnagyságú bronzszobrot avattak ugyanis a templomkertben vasárnap, Nyári Zsolt alkotását, és méltatták a három éve elhunyt ismert közéleti személyiséget. Te egy rendes ember vagy! – ez volt Báling Józsi bácsitól a legnagyobb dicséret, de aki kiérdemelte, az már tudott valamit az újságírásról.

S hogy milyennek látták mások? Tillmann Péter, Feked polgármestere így emlékezett:

– 35 éve találkoztam vele először. Előadásában akkor egy történetíróra hivatkozva így beszélt a fekediekről: „Megjegyzésre érdemes az áldozatkészségük, amellyel példát mutatnak a környezetük számára”. Ha csak ezt az egy üzenetet tanuljuk meg tőle, és eszerint élünk, akkor büszkék lehetünk arra, amit ő elért és ami még előttünk áll.

Schmidt Zoltán, a Magyarországi Németek Országos Szövetsége Regionális Irodájának vezetője eképpen fogalmazott:

– Jóska bácsi szellemisége itt van mindig köztünk, de most a szobor fizikai valóságában is idevarázsolja. Akárkivel találkoztam az elmúlt hónapokban, mindenki kimagasló tisztelettel beszélt róla, s nem véletlenül, mert maga volt az emberi érték.

Hargitai János országgyűlési képviselő pedig ily módon összegzett:

– Több mint harminc éven át ismerhettem. Mindig halkan beszélt, mégis figyeltek rá. A legemlékezetesebb találkozásunk az volt, amikor 1993-ban a semmiből ránk zuhant a lehetőség, hogy kisebbségi önkormányzatokat választhatunk. Úgy vélte, ha német önkormányzatokat hozunk létre, akkor felbolygatjuk a múltat, sebeket tépünk fel. Én azt mondtam, igaza van, de ez egy lehetőség, és élni kell vele. Elmondta mindkét álláspontot a polgármestereknek és hagyta, hogy döntsön a többség. Ilyen volt, nem szeretett a társaság középpontjában állni, nem volt színész, sokkal inkább rendező. Nem akart soha első lenni, mi mégis mindig elsőnek tekintettük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!